Terrorforskaren om Hamasplanerna: ”Inte förvånad”

Publicerad 2024-01-13

Under lördagskvällen uppgav israeliska premiärministerns kansli att en attack planerats mot Israels ambassad i Stockholm.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är inte förvånad.

– Det är naturligtvis oroväckande om Hamas försöker planera attentat, säger han.

Följ ämnen

Det alltmer spända läget i kriget nere på Gazaremsan har lett till ökad hotbild mot judiska och israeliska mål i Europa, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han säger att han inte är förvånad över kvällens uppgifter.

– Det är naturligtvis oroväckande om Hamas försöker planera attentat. De jag pratat med har vetat om att det förelegat något eftersom hotet redan har varit högt mot ambassaden och israeliska mål i Sverige, säger han.

Magnus Ranstorp, terrorforskare.

”Trendbrott”

Säkerhetsläget och allvaret har förvärrats och kommer bestå under längre tid, enligt Ranstorp. Efter gripandena i Danmark under december tycker han se sig ett trendbrott.

– Hamas aktivitet i Europa har tidigare relaterats till politiskt och finansiellt stöd. Men i och med den senaste utvecklingen i Danmark är det ett trendbrott, vilket är jätteoroväckande.

Enligt Ranstorp har det höga tonläget i rapporteringen i arabisktalande medier fått en polariserande effekt som lett till en radikaliserande grogrund.

– Om man tittar på arabisktalande medier är läget konstant upptrissat och väldigt grafiskt med bilder om våld och död. Det tas in av dem som kollar och kan ha en radikaliserande effekt, säger han.

Framförallt när det kommer till sociala medier.

– Det har varit hög signalspaning på och vad man snappat upp på sociala medier är att det är hög aktivitet kring att göra något mot israeliska och judiska måltavlor.

Hamas-supportrar demonstrerar i Gaza i november 2022.

”Skapar grogrund för radikalisering”

Om Ranstorp tror att framtida attacker i Sverige kan hända vill han inte sia om.

– Det vågar jag inte spekulera om men jag skulle vilja säga att konflikten kommer att bli mycket värre innan den blir bättre, vilket skapar en grogrund för radikalisering och möjliga mål i Europa.

– Så man är på spänn.

Under lördagskvällen uppgav israeliska premiärministerns kansli att en attack planerats mot Israels ambassad i Stockholm.

”Skulle höja på ögonbrynen”

Hamas har ingen historia av att genomföra attacker utomlands, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

– Jag skulle höja på ögonbrynen om Hamas har gjort en sådan här sak, å andra sidan är det så mycket som har hänt sedan den 7 oktober, så man kan inte utesluta att organisationen eller delar av den har förändrats, och kanske gör saker som inte skulle ha gjorts tidigare, säger Lund

Samtidigt är det viktigt att se Israels uttalande som en partsinlaga från en av två sidor i kriget, tycker han.

– Jag tror att det är klokast att invänta och höra vad svenska myndigheter har att säga om det här.