Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-04-19

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Arméchef Jonny Lindfors besöker Södra skånska regementet, P7, i Revinge utanför Lund, som just nu förbereder en för svensk militär helt ny typ av utlandsinsats.

I slutet av året ska personal och materiel i stor skala förflyttas till en bas utanför Riga i Lettland, för att under kanadensisk ledning i ett halvår ingå i det som kallas Natos Forward Land Forces (FLF).

Uppdraget har en allvarlig grund, konstaterar arméchefen:

– Det handlar om att försvara Natos östra gräns mot ett ryskt anfall.

Ny kontext

Att utföra uppdrag utomlands har den svenska försvarsmakten stor vana vid. Men det här har en annan karaktär än tidigare uppdrag i till exempel Irak, Afghanistan och Mali.

– Kontexten, att faktiskt göra det så nära, i en miljö som är hyfsat lik hemmamiljön i Sverige, och att göra det med de partners som vi kommer att göra nu, det har vi inte gjort tidigare.

Det här uppdraget är också en del av Sveriges försvar på ett tydligare sätt än tidigare utlandsinsatser, understryker han.

Huvuddelen av styrkan ska komma från P7 och intresset för att delta är stort.

– Det finns ett intresse som är så stort att vi faktiskt har lyxen att kunna välja personal, säger Jonny Lindfors.

”Inte samma äventyr”

Just nu finns ingen annan stor insats för markförbanden och det kan vara en bidragande orsak, tror han.

– Det är något nytt och lite spännande på det sättet, samtidigt som det ändå är lite nära och hemvant. Det kanske inte är samma äventyr som att åka till Afghanistan.

Både fast anställda på P7 och personal med tidsbegränsad anställning kommer att delta. Rekrytering pågår även bland dem som just nu gör värnplikten i Revinge och hinner bli färdigutbildade.

– Dem vill vi väldigt gärna anställa som en del av den här insatsen, säger Jonny Lindfors.

”Fortsatt dialog”

Men hur ska P7 kunna leva upp till kravet på att öka antalet värnpliktiga och samtidigt skicka en stor del av personalen till Lettland? Är det teoretiskt möjligt?

– Att det kommer att pågå värnpliktsutbildning är fullständigt solklart. Förbandet behöver ju hela tiden återskapa sig självt också, men mängden och vilka utbildningslinjer, det får vi ha en fortsatt dialog om, säger Jonny Lindfors.

Så det kan bli en mindre mängd värnpliktiga?

– Ja, i perioder.

Följ ämnen i artikeln