Grovt kriminella försökte lura till sig 32,5 miljoner

Publicerad 2018-06-13

Grovt kriminella inriktar sig på att utnyttja socialförsäkringssystemet. Genom bedrägerier mot myndigheter som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan så lurar man till sig mångmiljonbelopp.

Bedrägerier för över 32 miljoner upptäcktes i region syd under 2017.

– Det har varit mycket inom assistansersättning. Men vi jobbar också mot bedrägerier inom restaurangbranschen, byggbranschen och alla möjliga branscher, säger Mats Berggren, chef underrättelseverksamheten polisen syd.

Under onsdagen presenterade polisen resultatet av det myndighetsöverskridande arbetet för att stoppa grov- och organiserad brottslighet i region syd. Totalt kunde 94 miljoner föras tillbaka till staten genom insatser mot organiserad brottslighet.

– Det motsvarar 940 grundskoleelever under ett år eller 277 undersköterskor. Som vi skulle kunna finansiera med de pengarna, säger Mats Berggren, chef underrättelseverksamheten i polisområde syd.

Peter Fausö, områdeschef,Försäkringskassan, Gert Sternskog, verksamhetscontroller Arbetsförmedlingen, Mats Berggren, polismästare och chef för underrättelseenheten vid Polisen region Syd och Patrik Andersson, skattedirektör Skatteverket, vid onsdagens presskonferens på Rättscentrum i Malmö.

Ett tiotal grovt kriminella som sysslar med bedrägerier mot myndigheter har ringats in i södra Sverige. De och deras nätverk är under ständig granskning. Det innebär att 14 myndigheter vet om vilka de är och utbyter information om dem för att på så vis stoppa deras verksamhet.

”Kriminella som är högt upp i hierarkin”

För att hamna på den här listan krävs tre saker: Våldskapital, att man inte drar sig för att försöka hota eller påverka myndigheter och att man driver företag.

Myndighetssamarbetet innebär till exempel att Arbetsförmedlingen kan hjälpa polisen med information om var en person befinner sig och att polisen kan varna Arbetsförmedlingen för oseriösa företag.

De grovt kriminella vet i många fall inte om att de finns med på listan.

– Det är grovt kriminella personer som är högt upp i hierarkin. De sysslar med all typ av brottslighet. Det är både narkotikabrott och vapenbrott – allt där man tjänar pengar. Samtidigt driver de företag för att tvätta pengar och tjäna pengar på andra sätt, säger Mats Berggren och fortsätter:

– Vi vill inte hjälpa till att bygga upp någons kriminella varumärke genom att säga att man är en av de som är i toppen ­– och att man har detta kapitalet som vi bedömer att de har, säger Mats Berggren.

Utnyttjar nyanlända

En vanlig typ av bedrägeri som begås inom organiserad brottslighet är mot Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Under 2017 upptäcktes bedrägerier mot de myndigheterna för drygt 32,5 miljoner. Ofta handlar det om anställningsstöd och assistansersättning  

– Det kan handla om ren simulering – att man inte är så sjuk som man har uppgett att man är. Eller att man startar bolag och tar betalt för att vårda personer men inte ger den vård som man ska, säger Peter Fausö, områdeschef, Försäkringskassan.

Han berättar också att det händer att nyanlända utnyttjas för att suga ut pengar från Försäkringskassan.

– Man utnyttjar dem i deras utsatta situation. Man sätter upp dem på papper och säger att de fått lön – vilket de då inte har fått, säger Peter Fausö.

I dagsläget ingår Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Kronofogden, Tullverket, Polisen, Kronofogden och åtta andra myndigheter i samarbetet för att stoppa den organiserade brottsligheten. Ytterligare nio andra myndigheter, så som Centrala studiestödsnämnden, är på väg in i samarbetet.