”Dockbordell” hoppas på fotbolls-VM

avTT

Foto: Kirill Kudrayaytsev/AFP/TT
Dmitrij Aleksandrov, som har öppnat Rysslands första dockbordell, iordningställer ett av rummen på sitt hotell i Moskva.

Bordeller med riktiga prostituerade tycks få det svårt.

Men strippklubbar och Rysslands första ”dockbordell” tror på ett uppsving när penningstinna fans intar landet under fotbolls-VM, som börjar på torsdag.

För ryska prostituerade hade fotbolls-VM kunnat bli en kassako, och en risk att bli utnyttjade i stor skala. Men många av dem kommer att hålla sig ifrån de städer där matcherna spelas efter varningar från polisen, enligt Irina Maslova, ordförande i organisationen Silverrosen.

Många bordeller stänger helt enkelt, enligt Maslova.

– De som finns kvar håller öppet på egen risk, säger hon.

Bara de bordeller som betalar tjänstemän och poliser ordentligt för beskydd kommer att kunna bedriva sin verksamhet som vanligt.

Rejäl skjuts

President Vladimir Putin har beskrivit ryska prostituerade som "de bästa i världen" (i samband med uppgifter om att hans amerikanske kollega Donald Trump hade köpt sex i Moskva), men på senare år har det rensats upp i branschen och köpkraften har sjunkit efter en ekonomisk kris 2014. Dessutom vill ryska myndigheter att VM får en så städad framtoning som möjligt, påpekar Maslova. Kvinnorna som säljer sex är mycket utsatta för myndigheternas övergrepp under stora evenemang, säger hon. Det var därför Silverrosen bildades.

I den lagliga sexindustrin är optimismen stor. Strippor och ägaren till ett nyöppnat sexdockshotell hoppas att fotbolls-VM ska ge dem en rejäl skjuts efter några svåra år.

– Vi förväntar oss ett stort tillflöde av gäster, minst två–tre gånger så många som vanligt, säger Lucky Lee som driver en strippklubb i centrala Moskva.

Före annekteringen av Krim 2014, och de sanktioner som följde, kunde en striptös tjäna motsvarande 40 000–80 000 kronor i månaden, hävdar han. Nu är lönerna nere på 8 000–40 000.

Där övar en strippa på rörelser runt en fotboll och personalen har fått engelsklektioner inför mästerskapet.

Laglig dockbordell

En annan hoppfull entreprenör, Dmitrij Aleksandrov, öppnade förra månaden den första filialen till ett spanskt sexhotell. Här betalar män drygt 600 kronor för en timme tillsammans med en silikondocka i naturlig storlek.

– Många fotbollsfantaster kommer utan sina respektive, säger Aleksandrov, flankerad av "Lolita" och "Alise", två av hotellets mest populära kurviga dockor.

– När det gäller sex med dockor betraktas det inte som otrohet av de flesta par.

I hotellet spelas musik så högt att den nästa överröstar ljuden från rummens gäster. Planer finns på att erbjuda gästerna att klä upp dockorna i deras favoritlags landslagsdräkt.

Aktivisten Irina Maslova deltog vid invigningen av sexdockshotellet och välkomnar att det marknadsför sig som Rysslands "första lagliga bordell".

– Det gör att folk börjar tänka på begreppet, säger Maslova, vars organisation hoppas på en total legalisering av sexarbete i Ryssland.

ARTIKELN HANDLAR OM