Rakel, 71, hittade fem kilo tung matsvamp i sin trädgård

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2018-07-10

Rakel Johansson gillar svampsås och svamp på mackan – men hennes senaste svampfynd kommer ta lång tid att äta upp.

I sin trädgård i Täby hittade hon en fem kilo tung matsvamp.

– Jag har aldrig sett på maken. Det måste vara väldigt ovanligt, säger Rakel.

Den senaste tidens värme har varit ideal för vissa typer av svamp, som vanligtvis poppar upp framåt hösten.

Solljuset och Rakel Johanssons flitiga bevattning av blomsterlandet visade sig vara särskilt uppskattat av en jätteröksvamp – som på bara en vecka växte från liten knodd till att vara fem kilo tung och en meter i omkrets.

– Här i trädgården har aldrig vuxit svamp förut. Det måste vara väldigt gynnsamt väder på något sätt, säger Rakel.

Frysen fullproppad

Egentligen tänkte hon låtit den stå ett tag till, men när barnbarnet kom bärandes på den var det bara att tacka och ta emot:

Svampförrådet inför hösten är säkrat.

Medan vi andra traskar oss fördärvade i buskar och snår för att få ihop kantareller till en enda toast kan Rakel Johansson steppdansa hela vägen till frysen.

– Den ska vara god att äta. Jag stekte lite utav den igår, men då vågade jag inte prova. Det luktade gott i alla fall, säger Rakel och skrattar.

Alla röksvampar går att äta, så länge köttet är vitt och sporerna inte börjat mogna. Först måste bara det sega skalet tas bort.

Smakar kalvkotletter

Jätteröksvamp ska ha en smak som påminner om kalvkotletter när den skivats och stekts – den kan också grillas eller friteras.

– Jag tycker om svampsås och kantareller på hård macka. Det blir många hårdmackor av den här svampen, säger Rakel.

Om man tror sig ha hittat en jätteröksvamp är det viktigt att jämföra den mot den oätliga stinksvampen och den mycket giftiga vita flugsvampen.