Norrmännen rasar: Svensk orkester på nationaldagen

Publicerad 2013-05-10

Orkesterledaren: "Får se om vi vågar åka upp"

En skam, tycker norrmännen. Ingen ljuv musik, tycker kommunstyrelsens ordförande.

Skandalen är ett faktum i den norska kommunen Andebu efter att en svensk orkester har kallats in för att spela på nationaldagen 17 maj.

Ilskan svallar i den lilla norska kommunen Andebu. Efter att deras egen ungdomsorkester har tvingats lägga ner har kommunen tagit till en nödlösning inför 17 maj. De har kallat in en orkester utifrån - från Borås, Sverige.

– Det är en skam! Det är vår nationaldag, ska de spela den svenska nationalsången också? säger Andebubon Elin H Kristiansen till lokaltidningen Tønsbergs Blad.

"Ingen ljuv musik"

I sociala medier fortsätter debatten.

"Svenskar i restaurangerna, i butikerna och nu svenskhjälp för att spela 'Ja, vi elsker' på 17 maj" skriver signaturen @EMSimma på Twitter.   

Inte ens Andebu kommunstyrelses ordförande, Bjarne Sommerstad, är nöjd med lösningen.

– Det här är ingen ljuv musik för mina öron. Det är absolut en nödlösning, säger han till Tønsbergs Blad.

"Får se om vi vågar åka"

Och mitt i stormens öga sitter en liten ungdomsorkester - Fristads ungdomsorkester - från Borås.

Ulf Holmestrand, som leder den i Norge nu rikskända orkestern, såg det som ett intressant utbyte mellan länderna då han fick frågan om att ställa upp. De senaste dagarna har han däremot blivit nerringd av norska journalister. Norska NRK har, enligt honom, till och med talat om att skicka ett TV-team till Borås för att filma orkesterns repetitioner. Ett reporterteam från lokaltidningen i Andebu är också på väg till Borås.

– Det har blivit lite större i Norge än vad jag hade tänkt. Mina musikkanter har inte riktigt fattat vidden av det här ännu. Det kanske är så att de vägrar åka, säger han och fortsätter:

– Jag försöker hålla mig informerad om man vågar åka upp över huvud taget.

Inga svenska flaggor

I norska medier har det ställts frågor om orkestern dessutom tänker gå med svenska flaggor. Men det tillbakavisar Holmestrand och betonar att han och de andra i orkestern kommer att göra exakt det norrmännen ber dem att göra.

– Egentligen är jag inte så orolig. Det kommer bli lite snack om det och förhoppningsvis kan det gynna de korps (norska ungdomsorkestrar red. anm.) som blivit nedlagda. Jag vill gärna fortsätta samarbeta med dem efter det här också, säger Ulf Holmestrand.