Tidsfristen: 12 timmar

Publicerad 2011-03-18

Kärnexperten Frigyes Reisch: Fara för alla i Japan

Klockan klämtar för Japans folk.

De har tolv timmar på sig – sedan kan en nationell katastrof vara ett faktum.

– Det här är värre än Tjernobyl, säger Frigyes Reisch, docent i kärnkraftssäkerhet.

Uppgifterna går fortfarande isär om hur allvarlig olyckan i kärnkraftverket Fukushima är.

Enligt det internationella atomenergiorganet IAEA är situationen allvarlig, men den förvärrades inte under gårdagen.

Å andra sidan liknar EU:s energikommissionär Günther Oettinger olyckan vid en ”apokalyps” – att den är bortom all kontroll.

”Dränka bassängerna”

Frigyes Reisch, docent i kärnkraftssäkerhet vid Kungliga tekniska högskolan, var en av de första i världen att hävda att Japan till en början mörkade omfattningen av olyckan. Och han fick rätt.

Det enda sättet att minska katastrofen, enligt Reisch, är nu att dränka bassängerna vid reaktorerna med havsvatten. Annars stiger värmen i de använda bränslestavarna med risk för härdsmälta och spridning av radioaktiva ämnen i luften.

I går sa Frigyes Reisch till Aftonbladet att ”tiden är mycket knapp” och att samtliga härdsmältor borde dränkas inom 24 timmar.

Vattenbombning

I dag, fredag, är tidsfristen nere på tolv.

Vad ska Japan göra?

– Vi ser en massa panikåtgärder med brandbilar och helikoptrar som bombar med vatten. Det enda som hjälper nu är att dränka, dränka. Man har ju hela Stilla havet att ta av.

Vad är det värsta scenariot?

– Att de inte lyckas och det kommer ut en massa radioaktivitet i luften helt okontrollerat. Då är det

fara för människoliv i hela Japan. Vi vet inte var de radioaktiva partiklarna hamnar och vi vet absolut inte var de kommer ner med regnet.

”Mer än en sjua”

Kan det här bli den värsta kärnkraftskatastrofen någonsin?

– Jag tror att det redan är det. Det är värre än Tjernobyl från den synpunkten att då var det några tusen som berördes, men här är det många, många fler, säger Frigyes Reisch.

IAEA:s sjugradiga Ines-skala, som bedömer vilka hälsorisker som olyckan innebär för omgivningen, klassade Tjernobylolyckan 1986 till 7 av 7. Men om kylningen av Fukushima misslyckas kan det radioaktiva avfallet bli långt större, menar Frigyes Reisch.

– Det är mer än en sjua.

Följ ämnen i artikeln