Vildsvinsjägare sköt ko – såg fel

TT

Uppdaterad 2018-09-27 | Publicerad 2018-09-26

En jägare i Eskilstuna sköt en ko av misstag. Kon på bilden är en annan ko. Arkivbild.

Jägaren skulle skjuta ett vildsvin – men tog fel.

– Att inte veta vad det är för djur man skjuter på, det är inte acceptabelt över huvud taget, säger jaktvårdskonsulenten Anders Nilsson till Eskilstuna-Kuriren.

En kommunjägare i Eskilstuna som deltog i skyddsjakt på vildsvin sköt en ko av misstag. Jägaren följde efter en grupp vildsvin ner mot ett område med våtmarker och såg då vad denne trodde var ett vildsvin liggande i en lerpöl. Jägaren siktade och sköt ihjäl djuret, som visade sig vara en ko, skriver Eskilstuna-Kuriren.

– Det som hänt är beklagligt och det var mycket oväntat att en ko skulle dyka upp mitt bland vildsvinen, säger Martin Berglund, markförvaltare på Eskilstuna kommun, till tidningen.

Ovanligt att ta fel

Händelsen inträffade i naturreservatet Skäret vid Mälarbaden för några veckor sedan. Att tamdjur misstas för vilt är ovanligt enligt Anders Nilsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet Sörmland.

– Att inte veta vad det är för djur man skjuter på, det är inte acceptabelt över huvud taget. Vid alla jakttillfällen ska man vara 100 procent säker, inte bara på vad det är för art, utan vad det är för djur, säger Anders Nilsson till Eskilstuna-Kuriren.

Följ ämnen i artikeln