SMHI varnar: Ny vinterstorm på väg mot Sverige

Väder: ”Det blir väldigt besvärligt”

Publicerad 2019-01-10

Vinterstormen Jan är på väg in över norra Sverige.

Förutom stormstyrka i vindbyarna kommer det också rejält med snö främst i fjälltrakterna.

– Det kommer bli väldigt besvärligt, säger meteorolog Moa Hallberg vid SMHI.

SMHI går ut med en klass 2-varning gällande storm i fjällen, från Norrbotten och ner till Härjedalen. Den gäller från i eftermiddag men redan i natt började vinden tillta.

– Vi har ett lågtryck norr om Sverige, ett djupt lågtryck som rör sig in nu under torsdagen, säger Moa Hallberg. Det kommer blåsa upp väldigt mycket, framför allt i fjällområdet. Sedan tilltar vinden och i morgon fredag är det risk för stormbyar även i inlandet och större delen av kustlandet i Norrland.

Västvinden bedöms nå stormstyrka i medelvind i eftermiddag.

I stormbyarna kommer vindstyrkan ligga på runt 25 meter per sekund.

– Det är i Norrland det blir besvärligt men det kommer att blåsa lite mer även i södra Sverige men inte alls på varningsnivå.

”En hel del snö”

Hur hur ser prognosen ut när det gäller nederbörd?

– Det kommer bli ganska mycket snö i fjällområdet. Det kommer även i samband med den här vinden att snöa en hel del, vilket gör att det blir väldigt besvärligt.

I västra fjällområdet förutspår SMHI att det kan komma uppemot två decimeter snö.

– Men det kommer inte röra sig så långt in i landet utan kommer röra sig i fjällkedjan, säger Moa Hallberg. Sedan kan det bli några centimeter öst om fjällkedjan men inte på samma nivå eller intensitet.

Bättre stanna inne

Stormen bedöms bedarra före helgen.

– Natten till lördag börjar det lugna ner sig lite. Så det blir besvärligt torsdag och fredag.

Är det något ni tycker man ska tänka på?

– Man ska ju vara försiktig. Är man i fjällen så bör man vara väldigt försiktig om man ska ut och röra sig. Måste man inte gå ut så hade jag inte rekommenderat det.

Lågtrycket kommer enligt SMHI även ge sydvästliga kulingvindar till sjöss och vattenståndet väntas bli högt i norra Bottenviken.