Byggnadsstrejken är över

Uppdaterad 2016-04-18 | Publicerad 2016-04-17

De 1650 Byggnadsmedlemmar som strejkat sedan i tisdags kan gå till jobbet imorgon. Fackförbundet och arbetgivarsidan Sveriges Byggindustrier har nått ett avtal.

– Detta innebär att den pågående konflikten avbryts med omedelbar verkan, meddelar fackförbundet Byggnads i ett pressmeddelande.

– Nu har vi kommit en bra bit på väg mot ett modernare byggavtal, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i pressmeddelandet.

Vid 23-tiden på söndagskvällen tecknade fackförbundet Byggnads och Sveriges Byggindustrier det nya byggavtalet.

– Vi är stolta över att ha fått bort attackerna på lönesystemet och arbetstiderna. Vi är stolta över att ha fått till en låglönesatsning. Det ska bli ordning och reda på arbetsplatserna, med hur fullmakter ska hanteras, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare till Aftonbladet.

Låglönesatsningen gäller byggplatsernas städpersonal, som kan se fram mot 610 kronor mer i månaden under den kommande avtalsperioden.

I det nya avtalet finns en satsning på ökad jämställdhet och mångfald inom den mansdominerade byggbranschen. Byggnads Torbjörn Hagelin säger att det är viktigt att man inte bara rekryterar personal från halva befolkningen.

– Vi ska tillsätta en grupp så att tjejer och kvinnor kan bli bemötta på ett bra sätt i branschen. Kvinnor ska också kunna förverkliga sina drömmar och byggnadsarbeta.

Gruppen ska inte bara arbeta med branschens gamla strukturer och attityder, säger Torbjörn Hagelin.

– Det handlar också om att till exempel ta fram maskiner som är anpassade för kvinnor.

Under avtalsperioden ska byggbranschen få mer mångfald – det ska bli lättare för nyanlända att få jobb i byggsektorn.

1650 medlemmar strejkade

När fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier inte slutit ett avtal 30 mars, varslade facket om en strejk. I tisdags började strejken, med 1650 anställda.

Som svar varslade Sveriges Byggindustrier om lockout. Sent på söndagskvällen nådde parterna ett avtal och konflikten kunde blåsas av helt. Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin är stolt över sina strejkande medlemmar.

– Det är skönt att det är över. Vi tackar alla medlemmar ställt upp till 110 procent på det här, och vi vill tacka kamraterna inom 6F. Jag är stolt över att medlemmarna har tagit upp kampen för det som vi tycker är viktigt. Sen är det aldrig bra att behöva gå ut i konflikt, säger Torbjörn Hagelin.

ANNONS