England bygger ”Great wall” – ska stoppa flyktingar

Publicerad 2016-09-07

Storbritannien ska bygga en fyra meter hög mur för att stoppa flyktingar från Frankrike.

Samtidigt förbereder franska myndigheter sig för att riva det ökända lägret "Djungeln".

I ”Djungeln”, det stora migrantlägret i den franska staden Calais, bor tusentals migranter från Afrika och Mellanöstern. Många av dem har hopp om att ta sig till Storbritannien, och försöker lifta med lastbilar som passerar gränsen.

Detta vill brittiska myndigheter nu stoppa.

– Människor tar sig fortfarande förbi. Vi har gjort stängsel. Nu gör vi en mur, sa Storbritanniens migrationsminister Robert Goodwill på tisdagen, enligt flera brittiska medier.

Flykten till
Europa

Muren ska vara fyra meter hög, en kilometer lång, och kallas i brittisk press för ”The great wall of Calais”. Byggandet, som uppges kosta omkring 2 miljoner euro, ska börja omgående.

Har väckt protester

Planerna har redan väckt protester från aktivister och boende i Calais.

– Var du än bygger murar i världen så hittar människor ett sätt att ta sig runt, säger François Guennoc, ordförande för en fransk hjälporganisation.

Bygger nya läger

Samtidigt förbereder sig myndigheterna för att riva ”Djungeln”. Istället ska man bygga två större flyktingläger i Paris. Syftet är att hjälpa alla de asylsökande som i dag bor på gatorna och görs i samband med att "Djungeln" ska rivas.

Om bara några veckor, i mitten av oktober, beräknas det första lägret slå upp portarna i en gammal tågstation nära Porte de la Chapelle i norra Paris, sa Paris borgmästare Hidalgo vid en presskonferens på tisdagen, enligt TT.

– Det här är ett humanitärt ansvar som staden har. Vi måste uppfinna nya vägar och sätt att sköta asylmottagandet för att klara av den övermättade situation vi har i nuläget, sa Anne Hidalgo.

Aftonbladet
Utrikes

”Bara en temporär lösning”

Hidalgo poängterar att lägren är ”tillfälliga”.

– Huvudsyftet är att människor ska få tak över huvudet och ett boende i väntan på att dirigeras vidare till mer permanenta boenden. Det här är bara en temporär lösning, sa Anne Hidalgo.

Oklart vart alla ska ta vägen

Tillsammans ska de två lägren rymma närmare 1 000 personer.

I ”Djungeln” bor i dag 7 000, enligt myndigheterna, men hjälporganisationer uppskattar antalet till 9 000.

Om lägret avvecklas är det oklart var alla flyktingar kommer att ta vägen, men en stor andel väntas ta sig till Paris, skriver TT.

”Djungeln” är Europas största illegala flyktingläger

REPORTAGE: MÄNNISKORNA SOM INGEN VILL HA – I EUROPAS DJUNGEL

Läs Kenan Habuls och Anna Tärnhuvuds reportage från ”The Jungle”, Calais.

”Djungeln” är Europas största illegala flyktingläger

REPORTAGE: MÄNNISKORNA SOM INGEN VILL HA – I EUROPAS DJUNGEL

Läs Kenan Habuls och Anna Tärnhuvuds reportage från ”The Jungle”, Calais.