Konflikttätt när världsledarna möts för G20

TT TT

Publicerad 2018-11-29

G20-mötets tema om rättvis och hållbar utveckling riskerar att helt hamna i skuggan av gräl och dispyter. De såriga relationerna är många när stats- och regeringschefer samlas i Argentina på fredagen.

Stänger USA:s ledare verkligen dörren för Rysslands? Kommer den saudiske kronprinsen att undvika Turkiets president? Blir det gräl om handelsfrågorna?

De ledare som möts i Buenos Aires representerar inte bara världens största och mest inflytelserika ekonomier, länder som står för 85 procent av den globala bruttonationalprodukten. De är även aktiva spelare i några av samtidens mest infekterade och omskrivna dispyter.

Liksom vid G7-mötet i somras hotar konflikterna att helt överskugga toppmötets agenda.

Robotavtal och ukrainsk skärmytsling

Ett av G20-träffens planerade huvudnummer, samtalet mellan ärkerivalerna USA:s och Rysslands presidenter Donald Trump och Vladimir Putin har de senaste dagarna hängt löst. Trumps hotade först att ställa in mötet, vilket tidningen The Washington Post rapporterade.

Han ändrade sig dock på torsdagen och sade samtalet förmodligen skulle äga rum, skrev nyhetsbyrån Reuters. Men senare under dagen meddelade Trump via Twitter att mötet ställs in med anledning av Rysslands agerande mot Ukraina.

USA:s president kommer inte heller att hålla några bilaterala möten med Turkiets eller Sydkoreas presidenter, utan mer informella samtal, säger Vita husets presstalesperson Sarah Sanders, enligt Reuters.

Två som lär undvika varandra i korridorerna är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, rapporterar New York Times.

Journalistmord och åtalshot

Mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi på Saudiarabiens konsulat i Istanbul har lämnat den redan tidigare komplicerade relationen mellan länderna ännu sårigare.

Men de två kanske inte ens får en chans att springa på varandra. Argentinska åklagare har nämligen uppmanats av människorättsorganisationen Human Rights Watch att utreda misstankar mot kronprinsen för krigsbrott i Jemen och för misstänkt delaktighet i mordet på Khashoggi.

Åklagarmyndigheterna har begärt in information från Turkiet, Jemen och den internationella brottsmålsdomstolen ICC, och granskar nu HRW:s klagomål mot kronprinsen, men har ännu inte tagit ställning till någon utredning.

Argentinas president Mauricio Macri sade på torsdagen att anklagelserna mot Mohammed bin Salman om krigsbrott och tortyr kan hamna på agendan under G20-mötet.

Förhandling om tullar

G20-mötet skuggas också av oro kring brexit och flera lågintensiva handelskonflikter. I veckan gjorde USA:s president ännu ett utspel gentemot Kina då han hotade att bland annat ytterligare höja redan införda importtullar på vissa kinesiska varor. Och om inte Kinas president Xi Jinping öppnar landet för amerikansk konkurrens så väntas Trump tullstraffa allt som Kina exporterar till USA, skriver Wall Street Journal.

Det sätter press på den kinesiske ledaren, vars manöverutrymme i frågan om tullar är sämre än USA:s, eftersom USA köper mer från Kina än tvärtom.

Följ ämnen i artikeln