Ukrainsk militär retirerar

Publicerad 2015-02-18

Ukrainska styrkor håller på att dra sig ur den belägrade staden Debaltseve i östra Ukraina, hävdar ledaren för en regeringstrogen paramilitär enhet.

Enligt Ukrainas president Petro Porosjenko återstår bara 20 procent.

Följ ämnen
Ukraina

"Tillbakadragandet av trupper från Debaltseve sker på ett planerat och organiserat sätt. Fienden försöker blockera vägar och stoppa styrkorna från att lämna staden", skriver parlamentsledamoten Semen Semensjenko, ledare för den regeringstrogna Donbassbataljonen på Facebook, enligt nyhetsbyrån AFP.

När vapenvilan går in på sin tredje dag uppger alltså regeringen från flera håll att de ukrainska styrkorna är på väg att lämna den belägrade staden Debaltseve i östra Ukraina.

Det bekräftas även av landets president Petro Porosjenko:

– Den ukrainska armén har redan dragit tillbaka 80 procent av sina trupper.

Trupperna kan ha gett upp

Nyhetsbyråer i området beskriver scener där sargade och skadade ukrainska militärer kommer åkande i bilar och militärfordon från de hårda gatustrider som rasat om den strategiskt viktiga staden.

Porosjenko förnekar att det ska röra sig om krav från de ryska rebellerna efter att den ukrainska armén omringats.

– Direkta strider pågår inne i Debaltseve. Vi gör allt för att häva blockaden mot våra styrkor, säger den regeringstrogna lokala polischefen Ilya Kiva till ukrainsk tv.

Regeringsstyrkorna uppges lämna staden med vapen och ammunition.

Enligt företrädare för proryska separatisterna ska hundratals regeringstrogna militärer ha gett upp och överlämnat sig till rebellerna, uppgifter som dock inte bekräftats oberoende.

Efter hårda gatustrider och kraftig beskjutning under gårdagen hävdade ledare för de proryska separatisterna att de tagit kontroll över stora delar av Debaltseve, och att "många" regeringstrogna militärer i staden dödats.

– I går kunde vi med egna öron höra tung artilleribeskjutning mot staden. Vi är nu på väg tillbaka till området och hoppas kunna få tillgång till staden, säger Alexander Hug, chef för den grupp observatörer från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen (OSSE) som ska övervaka att vapenvilan hålls, till TT.

Kräver krafttag mot Putin

Förutom cirka 8 000 ukrainska militärer finns cirka 5 000 civila kvar i staden. Eftersom OSSE inte kunnat ta sig in i Debaltseve har de inga uppgifter om skadade eller döda, eller om det senaste läget i striderna.

– Om inte striderna stoppas kommer det att leda till fler dödsoffer, större skador på infrastruktur och till större risk att vapenvilan urvattnas ytterligare och att det blir svårt för båda sidor att lösa situationen i Debaltseve, säger Alexander Hug.

Regeringen i Kiev medgav i går att rebellerna tagit kontroll över delar av staden, men att hårda strider fortfarande rasade. President Petro Porosjenko uppmanade västländer att reagera kraftigt mot Ryssland, som beskylls för att ge aktivt stöd till separatisterna.

USA:s vicepresident Joe Biden anklagade "separatister som agerar tillsammans med ryska styrkor" för att bryta vapenvilan. FN och EU krävde ett omedelbart stopp på våldsamheterna, medan den ryske presidenten Vladimir Putin uppmanade de regeringstrogna styrkorna i Debaltseve att ge upp.

– Jag hoppas inte att de ukrainska myndigheterna ska förhindra ukrainska militärer att lägga ner vapnen, sade Putin enligt AFP under ett besök i Ungern.