Nordkoreas krav: Utred CIA:s tortyr

Publicerad 2014-12-16

Upprörda över amerikansk tortyr

Diktatorn Kim Jong-un.

I ett brev till FN riktar Nordkorea skarp kritik mot CIA:s behandling av terrormisstänkta och ber organisationen att fokusera på det istället för på Nordkoreas brist på mänskliga rättigheter.

För bara en månad sedan kom en FN-resolution som anklagar Nordkorea för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna men nu är det alltså Nordkorea som vänder sig till FN och pekar ut CIA för att de använder tortyr. Nordkoreas FN-ambassadör Ja Song Nam är upprörd över att hans land överhuvudtaget finns med och debatteras, i och med att landet kan dras inför rätta i internationella människorättsdomstolen.

"Använt medeltida tortyrmetoder"

Bland annat tar man i brevet upp att CIA använt tortyr, av "den mest brutala, medeltida formen" och att det är ett av de "allvarligaste brotten mot mänskliga rättigheter i hela världen". Ja Song Nam kräver att rådet allvarligt utreder CIA:s användande av tortyr. 

Bara påhitt

Vidare skriver man i brevet att: "Den så kallade människorättsfrågan i Nordkorea är politiskt fabricerad och därför, inte alls relevant för den regionala eller internationella freden och säkerheten".

Nordkorea anses vara världens mest slutna land och använder sig systematiskt av arbetsläger och avrättningar, enligt bland andra Amnesty International.

Följ ämnen i artikeln