Minister kritisk mot AF:s kontorsnedläggning

Micke Larsson/TT

Publicerad 2019-03-28

Arbetsförmedlingen planerar att stänga 132 kontor landet runt. Nu finns listan över vilka orter som drabbas. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är kritisk. Samarbetspartnern Centern likaså.

– Jag anser att det är ett förhastat beslut, säger Johansson till TT.

Det är främst mindre kontor i små eller medelstora städer som riskerar att stängas i Arbetsförmedlingens stora besparingsprogram, som är en följd av den M+KD-budget som riksdagen antog i december. 4 500 anställda ska bort, meddelade AF i januari.

– Många små kontor har ganska få arbetssökande, påpekar Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Ylva Johansson anser dock att det behövs mera tid för att få en helhetsbild över vilka AF-kontor som är viktigast att behålla.

"Mot min inrådan"

– Jag har gett generaldirektören rådet att inte ta beslutet innan det regeringsuppdrag vi bereder är färdigt inom ett par veckor. Det kommer att påverka hur man bedömer och i vilken takt kontor ska finnas kvar. Men generaldirektören har valt att ta beslutet mot min inrådan i dag, säger Ylva Johansson.

Det här är "emot vår vilja" säger Centerpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, Martin Ådahl, trots att C i sin budgetmotion föreslog ännu större besparingar än M/KD-budgeten.

– Vi gör ju besparingar på Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag, men inte vi har aldrig påstått att det skulle ske på kontorsnäten. Men med det sagt finns det säkert en hel del kontor, i synnerhet i större städer, som är onödiga. Men lokala kontor som är sista utposten för myndigheten är en annan sak, säger Martin Ådahl.

Han ser generaldirektörens beslut som bevis för att förmedlingen inte vill reformera sin byråkrati.

– Man vill fortsätta centralisera. Och det är inte på de små kontoren kostnaderna ligger, hävdar Ådahl.

Gallringen som nu signaleras från AF innebär att myndigheten stänger mer än hälften av de 242 kontor som i dag har öppet för allmänheten. Urvalet har till stor del gjorts med tanke på tillgänglighet.

– En princip är att finnas i knutpunkter. Det ska vara enkelt att resa till de kontor vi behåller. Vi har tittat var det finns resecentra eller shoppingstråk där människor är vana att röra sig, säger Sjöberg.

I alla kommuner

Samtidigt är ambitionen att Arbetsförmedlingen ska finnas i någon form i alla kommuner. Personalen kanske finns på plats ett par dagar i veckan i kommunens lokaler, eller åker ut på bokade besök. Så jobbar AF redan i dag i ett 60-tal kommuner.

– I Norrland till exempel, som är så stort, är det inte rimligt att en arbetssökande åker kollektivt i kanske två timmar eller mer för att komma till oss, säger Mikael Sjöberg.

De första kontoren i stängningsvågen kommer att slå igen omkring nyår, tror Sjöberg. Men inget är helt bestämt ännu.

– Vi har lagt fram vår avsikt. Nu pågår förhandlingar med våra anställdas fackliga organisationer. Vi ska också ha en dialog med kommunerna och andra som vi samarbetar med.

Träffar via video

På sikt kommer alltmer av Arbetsförmedlingens kontakt med arbetssökande att ske via nätet.

– Vi träffar allt fler av våra kunder i deras hem, via videochatt till exempel, säger Mikael Sjöberg.

Många arbetssökande vill gärna se att det blir lättare att hålla kontakt med Arbetsförmedlingen på distans.

– När vi tar fram nya digitala tjänster behöver vi nästan inte marknadsföra dem, säger Mikael Sjöberg.

Kritik från flera håll

Kritiska röster hörs dock från flera håll. ST-facket på Arbetsförmedlingen anser, liksom Ylva Johansson, att myndighetens ledning nu går för fort fram.

Sveriges Kommuner och Landsting uttrycker oro för att AF:s minskade fysiska närvaro kommer att leda till att fler arbetslösa vill ha praktisk hjälp från kommunen.

Följ ämnen i artikeln