Mindre kontantvana ger fler falska sedlar

TT

Publicerad 2020-04-02

Antalet upptäckta falska 500-kronorssedlar ökar i Stockholmstrakten. Arkivbild.

Antalet upptäckta förfalskade 500-kronorssedlar har ökat markant i Stockholmstrakten under årets första månader. Under samma period i fjol hade bedrägerisektionen 50 ärenden jämfört med 245 ärenden under första kvartalet i år.

"Kontanthanteringen minskar stadigt och allt färre personer hanterar fysiska sedlar. Därmed har också fler svårare att avgöra en sedels äkthet", säger Patrik Lillqvist, chef för bedrägerisektionen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Att betala med falska sedlar är ett bedrägeribrott som formellt heter olovlig befattning med falska pengar och kan ge fängelsestraff i upp till två år.

Det gäller att se upp framför allt när man säljer begagnade varor mot kontant betalning och när någon vill betala med stora summor, råder polisen.

Man kan kontrollera äktheten på sedlar av högre valörer där det finns ett "säkerhetsband" till vänster om porträttet på sedelns framsida. När sedeln utsätts för rörelse ska ett motiv i säkerhetsbandet växla mellan en kungakrona och texten ”KR”. När sedeln vickas från sida till sida, ska motivet i säkerhetsbandet röra sig uppåt och nedåt.

Följ ämnen i artikeln