Busväder – och solsken i påsk

Här blir det upp till 15 grader varmt

Publicerad 2020-04-03

Det blir kallt och eländigt till helgen. Men lagom till påskveckan kommer värmen.

– Det kan bli upp till 15 grader i södra Sverige, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Prognosen tyder på att påsklovsveckan blir en uppvisning i typiskt ombytligt aprilväder.

Först kallt, sedan varmt och skönt, sedan regn och rusk, därefter varmt igen och sedan kallt och blåsigt igen. Det börjar redan under helgen med lite sol samtidigt som det kan blåsa kallt och till och med snöa utmed Östersjökusten.

– Men sedan på söndag kommer mildare luft att nå upp över landet. Det blir molnigt men temperaturen stiger under dagen, säger Mikael Sjöstrand. Varmast blir det i delarna av Götaland och Svealand. Där kan temperaturen nå upp till 10–15 grader under måndagen. I Norrland kan det lokalt bli 5–10 plusgrader. Räkna med vindar Sedan slår det om igen.

Under tisdagen blir det regn i söder och snö i norr. Men redan på onsdag är solen och värmen tillbaka.

– I söder blir det soligt och temperaturer på 10–15 grader under onsdag och torsdag. I norr blir det lite molnigare och något nederbördsområde som passerar. Som vanligt på våren får man räkna med att det blåser en hel, inte minst de där dagarna med fint väder.

– Det beror på att luften ofta är ganska torr så här års.

– Torr luft värms upp snabbare än fuktig luft. Det innebär att de lokala temperaturförändringarna blir snabbare. Det är därför det ofta är rätt blåsigt under våren, säger Mikael Sjöstrand.

Skyndar på våren

På långfredagen blir det åter ostadigare. Så långt fram i tiden är prognoserna visserligen lite osäkra, men det mesta tyder på att i stort sett hela landet får regn.

– Men den milda luften hänger kvar, så även i början av påskhelgen kommer större delen av landet att få soligt och fint. Men sedan ser det ut som att det kommer att slå om och bli lite kyligare igen, säger Mikael Sjöstrand.

Ännu är det vinter i mer än halva landet. Men nästa veckas värme kan göra att våren tar ett rejält språng norrut.