Malmö blir värdstad för internationell konferens om Förintelsen

Uppdaterad 2019-11-06 | Publicerad 2019-10-29

Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kampen mot antisemitism är prioriterad i den budget L och S lagt fram i Malmö.

Fler samarbeten och mer utbildning ska motverka rasismen mot judar.

– Arbetet mot antisemitism kommer vi särskilt prioritera, säger Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen.

Det budgetförslag som Socialdemokraterna och Liberalerna i Malmö presenterade på måndagen går under namnet ”Tillsammans för ett öppet och tryggare Malmö”.

Nästa år står Malmö som värdstad för en internationell konferens om Förintelsens hågkomst. Det är då 75 år sedan som det ökända förintelselägret Auschwitz befriades. I budgetförslaget lyfter L och S fram att konferensen ger staden möjlighet att fördjupa sitt samarbete mot antisemitism.

Kampen mot antisemitism är prioriterad i den budget L och S lagt fram i Malmö.

– Det här ligger i slutet av året och lite kopplat till det temat vi har för året, med mångfald och öppenhet, vill vi under hela året jobba förstärkande för att ta fasta på det som är positivt kopplat kring öppenheten och mångfalden i staden. Men också jobba väldigt strukturerat för att motverka diskriminering, motverka antisemitism och annan form av rasism, sa Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, i samband med budgetpresentationen.

I förslaget framkommer det att kommunen kommer ingå ett samarbete med judiska församlingen i Malmö, Svenska kommittén mot antisemitism och stadens judiska minoritet.

”Öppenhet förutsätter trygghet”

– Det här med öppenhet förpliktigar också att vi står upp för allas rätt att kunna vara vilka man är. Utifrån sin identitet, utifrån sin kultur och utifrån sin historia. Där gör vi väldigt mycket och kommer även göra det under kommande år, fyllde Roko Kursar (L), första vice ordförande i kommunstyrelsen, i.

Efter budgetpresentationen utvecklade Kursar om kommunens arbete mot antisemitism.

– Arbetet mot antisemitism kommer vi särskilt prioritera. Det är också kopplat till att öppenhet förutsätter trygghet. Oavsett vilken religion eller bakgrund man må ha så är man Malmöbo. Du är en jämlik Malmöbo och ska kunna leva med din identitet säkert och tryggt på våra gator och torg.

Samarbetet med judiska församlingen i Malmö kommer efter att man fattat ett beslut om att inleda ett idéburet offentligt partnerskap.

Mer utbildning på agendan

– Där i kommer det ingå utbildningsinsatser till våra barn men också till personal i skolan. Vi ser att vi behöver stärka den judiska minoritetens möjligheter till att både uttrycka sig kulturellt och språkligt men också att tryggt och säkert kunna röra sig i vår stad. Öppenhet förpliktigar att man vidtar aktiva politiska åtgärder för att skydda den öppenheten man vill stå upp för.

Varför görs det här just nu?

– Vi är en stad med 186 nationaliteter och där ser vi att oavsett vad som händer i omvärlden så om man bor i Malmö är man Malmöbo. Då har vi ett arbete som både behöver prioritera trygghetsåtgärder men också utbildnings- och kunskapsåtgärder.

– Det handlar enkelt och klart om att kunna vara vem man vill. Vi vet att otryggheten bland vår judiska minoritet i Malmö har ökat de senaste åren, där måste vi som kommun visa. Om vi fortsatt ska vara en öppen stad måste vi satsa på tryggheten.