Fest eller kolera – här kommer brexit

Wiktor Nummelin/TT

Kristin Groth/TT

Publicerad 2020-01-31

B-dagen är här.

Efter en folkomröstning, två val, tre premiärministrar och fyra år går Storbritannien ut ur EU vid midnatt.

Om det blir fest eller kolera återstår att se.

I ett grådaskigt Bryssel bjuder EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en dyster min.

– I dag är en exceptionell dag för EU. Vi har blandade känslor. Det är aldrig en glad stund när någon lämnar, säger Michel på en presskonferens vid EU-parlamentet tillsammans med kommissionsordföranden Ursula von der Leyen och EU-parlamentets talman David Sassoli.

– Vi förlorar en vän och en medlem som vi delar mycket av vår historia och vår erfarenhet med. Nu har det brittiska folket valt att stå själva och det respekterar vi, säger von der Leyen.

Några timmar tidigare tågade de sista brexitörerna triumfatoriskt iväg från samma plats, med en säckpipa i spetsen.

Ann Widdecombe var konservativ minister under premiärminister John Major på 1990-talet, men blev EU-parlamentsledamot för Brexitpartiet i fjol. Nu åker hon iväg i en taxi med den brittiska flaggan på.

– Jag känner en blandning av väldigt mycket jubel och firande, men också djup lättnad, för ibland undrade jag om den här dagen verkligen skulle komma, säger Widdecombe till brittiska nyhetsbyrån PA.

Ilska i Skottland

Jubelkänslan delas av en stor mängd av de brittiska tidningarna.

"En ny gryning för Storbritannien", skriver Daily Mail över hela sin förstasida.

"Vår tid är här", jublar The Sun.

"Det här är inte slutet, utan början", anser The Daily Telegraph.

Fast alla håller inte med. Inte minst i Skottland manar fredagsmorgonens förstasidor till något helt annat.

"Lämna ljuset tänt för Skottland", skriver The National och konstaterar att landsändan inte röstade för brexit.

"Farväl, inte adjö", skriver The Scotsman, med tre flaggor på bild – den brittiska i bakgrunden, den skotska i mitten och EU-flaggan längst fram.

Samtidigt visar en ny opinionsmätning att självständighetsivrarna i Skottland nu är i majoritet – 51 procent mot 49 i en Yougov-mätning – för första gången sedan 2015.

Johnson talar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att tv-tala till sina britter en timme före utträdet. Johnson har utlovat en försonande ton, väl medveten om den stora splittringen mellan brexitörer och EU-anhängare.

– Det här är ett ögonblick när morgonen gryr och ridån lyfts för en ny akt. Det är ett ögonblick av nationell förnyelse och förändring, kommer Johnson att säga, enligt BBC.

Även EU försöker uttrycka liknande tankar.

– När solen stiger i morgon inleds ett nytt kapitel i vår historia. I morgon är inget slut – det är en början, säger kommissionsordförande von der Leyen på presskonferensen med Michel och Sassoli.

Hon betonar också tydligt att EU inte står och faller med det brittiska utträdet.

– När Storbritannien gick med var vi sex länder. I morgon kommer vi att vara 27, säger von der Leyen.

Stefan och Leo

Från Sverige beklagas det brittiska utträdet av statsminister Stefan Löfven (S).

"Aldrig tidigare har ett land lämnat EU, och jag beklagar djupt att Storbritannien nu gör det. Britterna har varit nära partner i det europeiska samarbetet och de har bidragit till att vår union har blivit starkare och tryggare", säger Löfven i ett uttalande.

Hans irländske kollega Leo Varadkar poängterar att britterna är välkomna tillbaka om de önskar.

– Vi säger adjö till en god gammal vän som ger sig ut på ett äventyr. Vi hoppas det fungerar för dem. Men om inte så kommer det alltid att finnas en plats för Storbritannien vid det europeiska bordet, säger Varadkar i ett tal i Dublin.

Samtidigt höjer han också ett varnande ord om de handelsförhandlingar som nu vidtar.

– Om vi misslyckas med att säkra ett handelsavtal så innebär det ett stort hot, en existentiell risk för vår ekonomi 2021, säger Varadkar enligt nyhetsbyrån AFP.

Fest och sorg

Runt om i Storbritannien kommer utträdet att firas eller beklagas på allehanda sätt.

Brexitanhängarnas huvudfest äger rum på Parliament Square i London, med Brexitpartiets ledare Nigel Farage som en av deltagarna.

EU-vännerna väntas i sin tur delta i en marsch i huvudstaden på fredagseftermiddagen för att "ta ett ömt farväl" av unionen.

I praktiken är det inledningsvis inte mycket som förändras för människor som bor i, reser till eller handlar med Storbritannien. Den stora skillnaden under den så kallade övergångsperioden, som pågår fram till årsskiftet, är att Storbritannien inte får vara med och bestämma i EU.

PODD Brexit – är det exit nu?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om brexit. Blir det verkligen exit ur EU för britterna nu? Vad betyder det för landet, för EU och hur påverkar det oss i Sverige? Gäst är Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen