Trump kritiserade oppositionen och media: Ni slösar er tid på nonsens

Kongresspolitikerna har fått se visselblåsarrapporten

Uppdaterad 2019-09-27 | Publicerad 2019-09-26

En majoritet i kongressens representanthus stöder nu ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump.

Mitt under den pågående skandalen träffade Trump sin ukrainska motsvarighet Volodymyr Zelenskyj i New York.

Båda förnekar att Trump ska ha försökt pressa Zelenskyj att utreda korruptionsmisstankar mot demokraten Joe Bidens son.

– Häxjakten fortsätter, det är ett skämt, säger Trump.

Kravallstaket omgärdade flera kvarter kring hotellet Intercontinental New York Barclay på Manhattan, där president Trump tillbringade större delen av onsdagen. 

En hord av reportrar väntade utanför, med kamerorna riktade mot hotellentrén. Under flera timmar anlände svarta stadsjeepar i strid ström med olika ledare – däribland Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj – som hamnat i centrum för amerikansk politik och nyhetsrapportering. 

De senaste dagarna har det avslöjats att de båda ledarna hade ett telefonsamtal den 25 juli i år, där Trump ska ha bett Zelenskyj att utreda om Joe Biden – en av Trumps största politiska utmanare i valet nästa år – lagt sig i Ukrainas rättssystem för att gynna sin egen son. 

Dessutom har medier rapporterat att Trump beordrade en frysning av nära 400 miljoner i bistånd till Ukraina – endast några dagar före telefonsamtalet.

218 stöder riksrätt

Avslöjandet ledde till att representanthusets talman Nancy Pelosi på tisdagen meddelade att Demokraterna inlett en riksrättsprocess. Dagen därpå släpptes även utskrifter av telefonsamtalet där det framgår att Trump upprepade gånger uttryckte att han ville att Zelenskyj skulle utreda om Biden lagt sig i Ukrainas rättssystem. Någon koppling till löften om bistånd till landet framgick däremot inte.

Efter Pelosis besked säger sig 218 av representanthusets ledamöter – en majoritet av kammarens 435 medlemmar – stå bakom någon slags riksrättsförfarande.

”Ni slösar er tid”

Ukrainas president Zelenskyj gjorde ett uttalande till de väntande reportrarna utanför hotellet:

– Det var ett bra möte. Vi fick stöd från USA. Jag vill tacka det amerikanska folket och Trump, sa han innan han gjorde tummen upp och åkte vidare.

En timme senare höll president Trump en presskonferens där han snarare ville prata om hur lyckade de tre senaste FN-dagarna varit. 

– Tyvärr har inte pressen täckt det. Ni slösar er tid på nonsens, sa Trump till journalisterna, apropå rapporteringen om Ukrainasamtalet.

Därefter konstaterade han att han inte hade hotat Ukrainas president under telefonsamtalet och att Zelenskyj också tydligt sagt att han inte känt någon press.

– Demokraterna har valt att genomföra en bluff under FN-veckan. Det är ett perfekt sätt för dem att skifta fokus från allt bra vi har gjort. De hade planerat allt, och häxjakten fortsätter. Det är ett skämt. Att ställas inför riksrätt – för detta? sa Trump till den samlade presskåren.

”Anklagelserna är djupt störande”

Efter påtryckningar från Demokraterna tillhandahöll Vita huset på onsdagen hela rapporten från visselblåsaren, där utskriften av telefonsamtalet ingår.

– Anklagelserna är djupt störande. Jag tyckte också att de var väldigt trovärdiga, sa demokraten Adam Schiff, ordförande för representanthusets underrättelseutskott.

Eric Swalwell, en annan demokrat, kallade visselblåsarens anmälan ”mycket professionellt” i en intervju med CNN.

– Det ger oss (underrättelseutskottet) anledning att söka efter ytterligare bevis och att leta efter andra vittnen

Chuck Schumer, gruppledare för Demokraterna i senaten, kallar rapporten ”väldigt oroande” på Twitter:

”Här finns många faktauppgifter som måste undersökas.”

Uppgifter: Har identifierat vittnen

Förutom telefonsamtalet ska visselblåsaren ha larmat om hur dokumentationen av samtalet hanterades i Vita huset, uppger två källor med insyn för New York Times.

Visselblåsaren ska även ha identifierat flera tjänstemän i Vita huset som påstås ha bevittnat presidentens oegentligheter och som kan bekräfta innehållet i anmälan.

PODD Det kan det innebära för presidentens framtid
 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS