Arbetsinvandrare måste tjäna minst 34 000

Peter Wallberg/TT

Anja Haglund/TT

Publicerad 2024-02-15

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard tar emot ett betänkande med förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring från utredaren Ann-Jeanette Eriksson.

Regeringens utredare föreslår ett höjt lönekrav på 34 200 kronor för att få arbetsinvandra från länder utanför EU.

Vissa yrkesgrupper ska dock kunna undantas från lönekravet.

I dag är lönekravet 80 procent av medianlönen, vilket innebär 27 360 kronor i månaden. Nu föreslår regeringens särskilda utredare Ann-Jeanette Eriksson att det kravet höjs till hela medianlönen, 34 200 kronor, från den 1 juni nästa år.

Regeringen ska dock, enligt förslaget, årligen kunna besluta om bristyrken som ska undantas från lönekravet, på rekommendation från Migrationsverket och Arbetsförmedlingen.

– Kravet är att man inte kan täcka upp den kompetens som behövs, antingen inom hela Sverige eller delar av Sverige, säger Ann-Jeanette Eriksson.

Den undantagslistan kan, förutom yrkeskategorier, även peka ut vilka delar av Sverige som ska undantas. För de yrken som undantas från lönegolvet ska lönen uppgå till lägsta lön enligt kollektivavtal eller praxis i branschen.

Bärplockare kan säsongsarbeta

Utredaren föreslår också att personliga assistenter och bärplockare inte ska få arbetstillstånd över huvud taget.

– Det är två yrken där det finns problem och missförhållanden, säger Ann-Jeanette Eriksson.

Däremot kommer bärplockare fortfarande att kunna säsongsarbeta i Sverige.

Utredaren lägger även andra förslag för att strama åt lågkvalificerad arbetskraftsinvandring och för att främja högkvalificerad sådan.

– Förslagen är i linje med vad Tidöpartierna kommit överens om, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M).

– Det kommer att bli en förändring. Vi får en större andel kvalificerad arbetskraftsinvandring och fler som redan finns i Sverige och inte försörjer sig får ta jobben som finns i mer lågkvalificerade yrken.

Oklart antal

Hur mycket den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen kommer att minska om lönekravet höjs från 27 360 till 34 200 kronor kan utredaren inte svara på. Hon uppger dock att det i Sverige finns 2 000–3 000 arbetsinvandrare med löner i det spannet. Yrkesgrupper som enligt utredaren kan drabbas är exempelvis vissa jobb i restaurangbranschen och personal inom ”vissa tekniska yrken”.

Arbetsgivarorganisationen Almega varnar för att det kan bli brist på till exempel kockar, sjuksköterskor och it-tekniker.

– Vi tar oron på allvar, säger migrationsministern.

Hon påpekar dock att enligt utredningsförslaget finns möjlighet för regeringen att göra undantag från lönekravet i branscher eller delar av Sverige där det skulle slå på ett orimligt sätt.

Följ ämnen i artikeln