Riksdagen agerar efter kokainspår

TT

Publicerad 2024-03-10

Aftonbladet genomförde test som visade att flera riksdagspartier hade spår av kokain på sina kanslitoaletter i riksdagen. Arkivbild.

Riksdagen vidtar åtgärder efter Aftonbladets avslöjande om att det fanns spår av kokain på toaletter i flera riksdagskanslier, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Chefer på partikanslier och i riksdagsförvaltningen ska under mars månad få utbildning om missbruk kopplat till arbetsmiljöansvar samt även få uppdatera sina kunskaper om rutiner för inpassering och hantering av besökare.

– Nu blickar vi framåt och gör de här kunskapshöjande aktiviteterna tillsammans med partiernas kanslier, säger riksdagens säkerhetschef Niklas Åström.

Aftonbladet gjorde testerna på partiernas riksdagskanslier i samband med intervjuer. Testet hos Moderaterna gjordes i partilokalerna.

Ytor torkades av med så kallade kokainservetter, som färgas om de fångar upp drogen. Tidningen lät sedan testa de servetter som gett utslag på kokain i ett laboratorium.

De partier vars prover visade spår av kokain var Liberalerna, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.