Åklagare: Kongos regering kan ligga bakom mordet på Zaida Catalán

Publicerad 2017-11-15

Det går inte att utesluta att personer ”nära anknutna till regimen i Kongo” är involverade i mordet på den svenska FN-experten Zaida Catalán.

Det hävdar den svenska åklagarmyndigheten.

– Det finns personer som är intressanta och som vi tittar närmre på, säger kammaråklagare Sara Nilsson.

Den 12 mars försvann den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, tillsammans med kollegan Michael Sharp, 34, under ett uppdrag söder om staden Kananga i Kongo-Kinshasa.

Paret dödades redan samma dag, även om kropparna hittades först femton dagar senare.

Den kongolesiska regeringen beskyllde tidigt den lokala Kamuina Nsapu-gerillan för dådet och har åtalat en grupp män för mordet.

Men den svenska åklagarmyndigheten, som också utreder mordet från Sverige, dömer ut de kongolesiska myndigheternas agerande.

Vägrar lämna ut film

”Det som har framkommit om den kongolesiska utredningen och rättegången är att den inte uppfyller grundläggande rättssäkerhetskrav och har uppenbara brister i väsentliga avseenden”, skriver kammaråklagare Sara Nilsson i ett pressmeddelande.

Kongolesiska myndigheter har inte velat samarbeta med den svenska åklagaren. Till exempel har filmen som visar morden inte lämnats ut.

Det svenska utredningsmaterialet utesluter inte att personer nära anknutna till regimen i Kongo är involverade i morden.

”Finns intressanta personer”

– Jag kan inte gå in på vad det är som får mig att dra den slutsatsen. Det finns personer som är intressanta och som vi tittar närmre på, men jag vill inte uttala mig om vilka de är, säger kammaråklagare Sara Nilsson till Aftonbladet.

– Självklart har det betydelse för handläggningen av ärendet

På vilket sätt?

– Om det skulle vara så att vi tycker att det finns en person i Kongo som är intressant att höra som vittne är det väldigt problematiskt att lämna namn på den personen till kongolesiska myndigheter, då vi inte vet hur det hanteras.

Ingen resa till Kongo

Varför har ni bestämt er för att inte resa till Kongo-Kinshasa?

– Om vi ska åka ner är det för att få information och säkra bevisning. Om vi bara står och skakar hand med myndighetspersoner riskerar det att användas i ett propagandasyfte. Just nu är det inte fruktbart, men vi omprövar ständigt, säger Sara Nilsson.

Hur ska sanningen om mordet då komma fram?

– Det är stora svårigheter för den svenska utredningen, det har vi berättat för Zaida Cataláns familj. Möjligheterna att få någon till Sverige och sedan åtala och döma den personen är mycket små. Men vi jobbar vidare och samarbetar med andra länder och hoppas kunna få fram mer information så att vi kan klargöra händelseförloppet, säger Sara Nilsson.

Oberoende utredning

Aftonbladet har nyligen granskat mordet och den kongolesiska utredningen, bland annat på plats i Kongo. Våra medarbetare Staffan Lindberg och Urban Andersson intervjuade vittnen och advokater och kunde visa hur den kongolesiska versionen av händelseförloppet föll samman punkt efter punkt.

Den svenska regeringen har, liksom Zaida Cataláns familj, krävt att FN ska tillsätta en oberoende brottsutredning. Men trots att åtta månader har gått sedan morden är någon sådan ännu inte på plats.