Nu väljs Trump formellt till president

Uppdaterad 2017-02-13 | Publicerad 2016-12-19

Donald Trump har i praktiken ännu inte valts till USA:s näste president. Det är de 538 elektorernas uppgift när de möts i dag, måndag.

Vanligtvis är det en formalitet.

Men sedan valet har det pågått en aggressiv kamp för att förhindra fastighetsmagnatens inträde i Vita huset – och få elektorerna att göra uppror och rösta på någon annan.

Hillary Clinton vann folkets röst men förlorade valet. Sammanlagt fick hon 2,8 miljoner fler röster än Donald Trump. Men han vann tillräckligt många viktiga delstater för att med god marginal få fler elektorer – 306 mot hennes 232. Därmed segrade han också i valet.

I USA är det nämligen inte folket som i slutändan röstar fram presidenten. Det gör det så kallade elektorskollegiet, bestående av 538 elektorer som är proportionellt fördelade efter de 50 delstaternas samt huvudstaden Washington DC:s folkmängd.

Möts i dag

Elektorerna möts i dag, måndag, för att formellt rösta fram USA:s näste president.

Det är vanligtvis ett odramatiskt förfarande där elektorerna röstar i linje med väljarna. Men efter den infekterade valrörelsen har kraftfulla försök gjorts för att få elektorerna att gå emot valresultatet och rösta på någon annan än den tillträdande presidenten. Kampen drivs av kändisar, lobbyister och upprop på nätet.

Elektorerna har hamnat i ett osedvanligt fokus och många av dem har tvingats utstå hot och trakasserier via mejl och telefonsamtal, skriver Politico.

”Trump-kampanjen ringer”

Många av de 306 republikanska elektorerna har även kontaktats av partimedlemmar som vill försäkra sig om att de ska hålla sig lojala.

– Trump-kampanjen ringer. Republikanerna i Texas ringer. De försöker säkra rösterna, säger Texas-elektorn Alexander Kim till Politico.

Chris Suprun, republikansk elektor från Texas, har öppet deklarerat att han inte tänker rösta på Donald Trump. Det gjorde han i en uppmärksammad kolumn i The New York Times den 5 december.

I bakgrunden finns dessutom den hetsiga debatten om de amerikanska underrättelsetjänsternas misstankar om att Ryssland kan ha påverkat valresultatet via hackerattacker.

För att grusa Donald Trumps presidentplaner krävs det att 37 republikanska elektorer struntar i väljarna för att istället rösta på någon annan. För att väljas till president behövs 270 elektorsröster.

Grundlagen – inget hinder

Det finns inget i grundlagen som hindrar elektorerna från att gå emot valresultatet. Vissa delstater har dock lagar som kan användas för att straffa elektorer som går sin egen väg.

Elektorerna möts under måndagen i sina respektive delstater för att rösta fram en president och en vicepresident.

Senast den 28 december ska rösterna lämnas över till senatens talman, vicepresident Joe Biden. Därefter räknas rösterna inför kongressen, den 6 januari.

Skulle tillräckligt många elektorer göra uppror, och det inte går att utse en ny president, lämnas frågan över till Representanthuset.