Terrordådet i Stockholm – detta vet vi just nu

Uppdaterad 2018-01-31 | Publicerad 2017-04-07

Fredagen den 7 april klockan 14.53 kom larmet: en lastbil mejade ner människor i hög fart på Drottninggatan mitt i Stockholm.

Fem människor dödades i attentatet och tiotals skadades.

39-årige Rakhmat Akilov har erkänt dådet och häktats på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord.

– Sverige har blivit attackerat, säger statsminister Stefan Löfven.

Detta är vad vi vet just nu.

Artikeln senast uppdaterad 28 april klockan 12.30.

HÄNDELSEFÖRLOPPET

  • En lastbil tillhörande Spendrups stals vid 14.30-tiden fredagen den 7 april på Adolf Fredriks kyrkogata i centrala Stockholm.
    – När föraren höll på att lasta av varor hoppade en person som föraren upplever är maskerad in i bilen och körde därifrån, säger Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth.
  • Efter att ha kört runt kvarteret lyckades lastbilen ta sig in på Drottninggatan i riktning mot Sergels torg.
  • Lastbilen mejade ner 19 människor när den i hög hastighet körde runt 600 meter på gågatan. Den kraschade sedan in i varuhuset Åhléns city där den började brinna. Larmet till polisen kom kl 14.53.
  • Efter att lastbilen kört in i Åhléns avvek föraren från platsen, och folkmassor flydde i panik från Drottninggatan och området runt Åhléns.
  • Polisen uppmanade efter attacken folk att snabbt ta sig bort från centrala Stockholm, och människor på Södermalm att hålla sig inomhus.
  • Tidigt på fredagskvällen sa statsminister Stefan Löfven att ”Sverige har blivit attackerat och att allt tyder på att det är ett terrordåd”.

DÖDA OCH SKADADE

  • Fem människor har bekräftats döda i attacken. Tre avled på Drottninggatan och en på sjukhus på attentatsdagen. En femte person som vårdats för sina skador avled på morgonen den 28 april.
  • Samtliga har identifierats. Anhöriga är underrättade. De döda är:
Ebba Åkerlund, 11.

Ebba Åkerlund, 11, hade tagit bussen från skolan in till stan. Hon klev av nära T-centralen för att möta sin mamma. När ingen fick tag på henne efterlystes hon på sociala medier. Senare konstaterades hon död. I ett uttalande säger föräldrarna: ”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta”.

Lena Wahlberg, 69.

Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile var på besök i Stockholm och ordförande i människorättsorganisationen Amnesty i Ljungskile. Hon brann för barn och har varit lärare i hela sitt liv, berättar hennes anhöriga. Mot slutet arbetade hon som speciallärare innan hon gick i pension.

– Hon var den bästa storasystern man kunde ha. Det gör så ont att hon drabbades av detta, berättar lillebrodern för Aftonbladet.

Maïlys Dereymaeker, 31.

Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien hade stämt träff med vänner i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata dit hon kom före sina vänner. I stället för att träffa vännerna mejades hon ned av lastbilen.

Chris Bevington, 41.

Chris Bevington, 41, en brittisk medborgare som arbetade på Spotify i Stockholm. ”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän för så många”, säger hans pappa John Bevington i ett uttalande.

Marie Kide, 66

Marie Kide, 66, från Trollhättan dog under morgonen den 28 april – efter att ha kämpat för sitt liv i tre veckor.

Hon blev det femte dödsoffret i attentatet som Rakhmat Akilov misstänks ha utfört. Marie Kide jobbade som lärare på Kronan skola i Trollhättans kommun hon sörjs nu av anhöriga och arbetskamrater.

  • Totalt 14 personer utöver de avlidna skadades så allvarligt att de fördes till sjukhus.
  • Den som behöver krisstöd kan få hjälp via landstinget. Ring 08-517 00 00 och be att få komma till krisstödstelefonen.
  • Ett krisstödscentrum med drop-in finns på Hantverkargatan 3D i Stockholm, öppet varje dag kl 12–21, även helgdagar.

SE OCKSÅ: Vittnena berättar om attacken

MISSTÄNKT TERRORIST GRIPEN

Personen som polisen vill komma i kontakt med i samband med utredningen.
  • Polis och Säpo visade på en pressträff vid 17.45-tiden på fredagen upp en bild på en man som man eftersökte till utredningen. Bilden togs i omedelbar anslutning till attacken.
  • Vid 20-tiden på fredagskvällen den 7 april greps en 39-årig man i Märsta norr om Stockholm, misstänkt för inblandning i attacken. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Polisen uppger att han är lik den eftersökta personen på bilden man tidigare offentliggjort.
  • Den gripne är Rakhmat Akilov, 39, en asylsökande från Uzbekistan som fått avslag och skulle utvisas.
  • Rikspolischefen Dan Eliasson säger vid en presskonferens på måndagen den 10 april att man är övertygad om att det var Akilov som körde lastbilen.
    – Utifrån polisiär synpunkter är jag trygg med att vi har rätt gärningsman, säger rikspolischef Dan Eliasson. Det bygger jag på bevisning, tekniska uppgifter och uppgifter från den enskilde själv.
  • Akilov var efterlyst. Han hade sökt permanent uppehållstillstånd 2014, men fått avslag i juni 2016 då Migrationsverket också beslutat om utvisning. När den inte kunde verkställas efterlystes mannen i februari 2017.
  • Sympatiserar med IS. Enligt Aftonbladets uppgifter ska 39-åringen ha sagt att han var kopplad till IS redan när han brottades ner av polis i Märsta. Polisen bekräftade på söndagen att mannen uttryckt sympatier för IS.
    – Vi vet att han visat sympatier för extrema organisationer, däribland IS, säger Jonas Hysing, nationell kommenderingschef på polisen.
  • Akilov erkänner i förhör att han har utfört attacken medvetet, enligt källor till Aftonbladet.
    – Jag har kört på otrogna, säger han enligt Aftonbladets källor.
    Uppgifterna har dock inte bekräftats offentligt av polisen eller Säkerhetspolisen.
  • Rakhmat Akilov har tidigare förekommit i Säpos underrättelseflöde, men uppgifterna då gick inte att belägga.
  • Erkänner terroristbrott. Tisdagen den 11 april, på förmiddagen, häktades Akilov vid Stockholms tingsrätt för terroristbrott genom mord. 39-åringen erkände vid häktningsförhandlingen.

JAKTEN PÅ BEVIS OCH FLER INBLANDADE

  • Ytterligare en misstänkt anhölls på söndagen efter attacken. Åklagaren beslutade tisdagen att häva anhållandet då misstankarna mot mannen försvagats. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot utan omedelbart tas i förvar då han tidigare har fått ett utvisningsbeslut.
  • En 26-årig man i Örkelljunga grips den 23 april och anhålls, misstänkt för terrorbrott. Mannen släpps två dygn senare och är enligt Åklagarmyndigheten inte längre misstänkt.
  • Polisen och Säpo arbetar med att undersöka om det finns fler inblandade, och har genomfört över 700 förhör.
  • Polisen och Nationella insatsstyrkan har gjort tillslag på ett antal adresser i Stockholmsområdet, bland annat en bil på Kungsholmen, ett företag i Sollentuna och en bostad i Vårberg i södra Stockholm där Rakhmat Akilov ska ha befunnit sig timmarna för dådet.
  • Förundersökningen kan ta ett år att ro i hamn, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning.

MISSTÄNKT BOMB I LASTBILEN

  • Polisen har hittat en misstänkt explosiv anordning i lastbilen, som undersöks av polisens tekniker.
    – Om det är en klassisk bomb, en brandanordning eller något annat går inte att säga just nu. Men det är en anordning som inte ska finnas i förarutrymmet på en lastbil, säger rikspolischef Dan Eliasson på lördagen.
  • Uppgifterna om vad anordningen består av går isär något, men gas och skruvare eller spikar ingår enligt källor till både Aftonbladet och Expressen. Polisen har inte bekräftat detta officiellt.

SORGEN OCH MANIFESTATIONERNA

  • Flera hundra personer samt företrädare för politiska partier samt kronprinsessparet besökte dagen efter terrordådet avspärrningarna vid Sergels torg, där man tände ljus och lämnade blommor för att hedra de döda och skadade.
  • Tiotusentals samlades på Sergels torg på söndagen den 9 april för en manifestation för att hedra terrorns offer i Stockholm.
  • Om terroristen hade planerat att orsaka ännu mera skada, och i så fall hur. Enligt läckor till Expressen har Akilov i polisförhör berättat att hans plan var att sprängmedlet skulle utlösas i samband med attacken, och att han skulle dö i explosionen och bli jihadistisk martyr. Detta har dock inte bekräftats officiellt av Polisen.
  • Om föraren kraschade avsiktligt i Åhléns, eller om han hade planerat att fortsätta någon annanstans.
  • Om han hade medhjälpare.
  • Skuldfrågan. Polisen och Säkerhetspolisen uppger att bevisningen mot den gripne Rakhmat Akilov är mycket stark – men han är inte fälld i domstol än.