USA skickar missiler mot syrisk militäranläggning

Första militära ingripandet – som hämnd för gasattacken

Uppdaterad 2017-04-08 | Publicerad 2017-04-07

WASHINGTON / STOCKHOLM. USA går till anfall mot den syriska Assad-regimen.

Under natten till fredag, svensk tid, avfyrade två amerikanska stridsfartyg 59 robotar mot regimkontrollerad militäranläggning i Homs, uppger NBC News.

Målet: förstöra landningsbanor, bränsledepåer och flygplan, enligt uppgifter till CNN.

LIVE-RAPPORTERING: Senaste nytt om attacken

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

59 Tomahawk-missiler har avfyrats från två amerikanska krigsfartyg i Medelhavet.

Angreppet – USA:s första militära ingripande mot den syriska Assad-regimen – är ett svar på den kemgasattack som Bashar al-Assads regering ska ha utfört på sin egen befolkning tidigare i veckan, som befaras ha dödat över 100 personer.

Missilerna avlossades ungefär klockan 02 svensk tid, enligt uppgifter till CNN, och ska ha träffat sitt mål 02.45. Ett okänt antal personer har dött, uppger lokala syriska myndigheter för AFP.

Tjänstemän uppger för NBC News att alla missiler hade samma mål, Shayrat-flygfältet i Homs-provinsen i västra Syrien.

Det är flygfältet som, enligt amerikanska myndigheter, med största sannolikhet användes för att avfyra de kemiska vapnen. I samband med att robotarna avfyrades visade den amerikanska militären upp radarbilder som visar hur syriska arméplan lyfter från samma bas inför tisdagens gasattack.

Enligt uppgift ska rysk militärpersonal ha befunnit sig på basen. USA uppges ha varit i kontakt med Ryssland om anfallet under torsdagen.

Attacken mot flygbasen har lett till dödsfall, skriver AFP.
Det fanns till en början inga detaljer om antalet.

Trump: Åratal av misslyckade försök

Den amerikanske presidenten Donald Trump säger att anfallet utfördes för att det ligger i USA:s högsta nationella säkerhetsintresse att stoppa spridningen och användningen av kemiska vapen.

– Åratal av tidigare försök att förändra Assads agerande har misslyckats, och det dramatiskt. Som ett resultat har flyktingkrisen fortsatt att fördjupas och regionen fortsatt att destabiliseras, vilket hotar USA och våra allierade, säger Trump i ett längre uttalande.

Hans utrikesminister Rex Tillerson säger att Ryssland – som gick in i Syrien på Assad-regimens sida hösten 2015 – har misslyckats.

USA:s ingripande välkomnas också av grupper inom den syriska oppositionen.

”Den väpnade oppositionen välkomnar alla amerikanska ingripanden genom riktade luftanfall som kan försämra Assad-regimens förmåga att döda civila och som kan förkorta vårt folks lidande”, meddelar Ahrah Al Sham, en av de största oppositionella grupperingarna i landet.

Programmerade att förstöra landningsbanor

Enligt CNN var robotarna programmerade för att träffa specifika mål på flygfältet. Pentagon-källor uppger för nyhetskanalen att det rör sig om landningsbanor, bränsledepåer och även vissa flygplan.

Efter tisdagsmorgonens gasattack i den syriska Idlib-provinsen förändrades tongångarna från amerikanskt håll.

USA är övertygade om att president Bashar al-Assad ligger bakom kemvapenanfallet – och sa på torsdagen att han måste lämna ifrån sig makten. Samtidigt har Ryssland varnat för ett ingripande.

Anfallen är över för den här gången, ”tills ett nytt beslut tas”, säger en anonym tjänsteman till CNN.