Trumps vändning efter ordkriget: ”Kom till förhandlingsbordet”

Uppdaterad 2017-11-08 | Publicerad 2017-11-07

Relationen mellan Nordkorea och USA står i fokus när Donald Trump nu fortsätter sin Asienresa med besök i Sydkorea.

Vid besöket i Sydkorea är tongångarna mildare än på länge.

– Vi gör framsteg, säger Trump om Nordkorea vid en presskonferens under tisdagen och uppmanar Pyongyang att komma till förhandlingsbordet.

Donald Trump och hans fru Melania har vinkat hej då till Japan.

Donald Trumps andra hållpunkt i sin maratonresa i Asien är Sydkorea. Första stoppet i Sydkorea är Camp Humphreys, söder om huvudstaden Seoul där han äter lunch med amerikanska och sydkoreanska soldater. Under en presskonferens under tisdagen är retoriken mjukare än på länge.

– Vi gör framsteg, säger Trump om situationen med Nordkorea.

– Det är rimligt att Nordkorea kommer till förhandlingsbordet för att göra en uppgörelse som är bra för Nordkoreas medborgares och för världens, säger presidenten.

Samtidigt betonar han att USA kommer att använda sin fulla militära kapacitet om det är nödvändigt och kallar Nordkoreas agerande för ”ett världsomfattande hot som kräver ett världsomfattande agerande”.

Under besöket i Tokyo i måndags var retoriken fortfarande hård. Då uppmanade Trump återigen Kim Jong-Un att upphöra med att avfyra ballistiska robotar. Statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA skrev då:

”Ingen kan förutsäga när den galne gamle mannen från Vita huset startar ett kärnvapenkrig”.

Inget besök är planerat vid den hårt bevakade gränsen mellan Syd- och Nordkorea.

Imorgon, onsdag, ska Donald Trump träffa Kinas president Xi Jinping. Den kinesiska utrikesministern Zheng Zeguang kommenterade förra veckan att ”mötet kommer att ha speciell betydelse och vara ”historiskt”. Kinas president träffade Donald Trump första gånge i hans residens Mar-a-lago i Florida i april.

Nyhetsbrev. Trumps USA by abgrafik - Infogram