Johnson mest populär igen – Raab får lämna

TT TT-AFP

Publicerad 2019-06-18

Snart står det klart om Boris Johnson blir Tories nya ledare. Här lämnar han sitt hem i London den 17 juni 2019.

Boris Johnson fick återigen överlägset flest röster i valet till ny ledare för Konservativa partiet. Den tidigare brexitministern Dominic Raab får lämna loppet.

Fem kandidater kan nu bli Theresa Mays ersättare och ny premiärminister i Storbritannien.

Den tidigare utrikesministern Johnson fick en dryg tredjedel av de konservativa parlamentsledamöternas röster: 126 stycken av totalt 313.

Näst flest fick den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt med 46.

Sex kandidater blir fem då den tidigare brexitministern Dominic Raab fick för få och är därmed utslagen är ledarskapstävlingen.

Utöver Johnson och Hunt återstår Michael Gove, Rory Stewart och Sajid Javid.

Missade gränsen

I förra veckans omröstning klarade sju av tio kandidater gallringen. En av dem, hälsominister Matt Hancock, valde dock att dra sig ur självmant i fredags.

Kandidaterna behövde få röster från minst 33 ledamöter. Om samtliga nådde den gränsen skulle den med minst antal uteslutas. Dominic Raab fick 30.

Den första rundan i förra veckan slutade med storslam för den favorittippade Boris Johnson, som också varit borgmästare i London. Johnson fick då stöd av 114 ledamöter, mer än dubbelt så många som tvåan Jeremy Hunt och trean Michael Gove.

Debatt på direkten

De kvarstående kandidaterna kommer inom kort att framträda i en tv-sänd debatt i brittiska BBC. Den debatt som följde på förra veckans omröstning kom till stor del att handla om brexit – utgången av kampen om ledarskapet kommer med all sannolikhet att avgöra under vilka omständigheter som Storbritannien lämnar EU.

Boris Johnson ställde inte upp i den senaste debatten och representerades av en tom talarstol, men väntas nu delta.

En tredje omröstning är planerad till onsdagen och en fjärde och femte på torsdag, för att till slut landa i två finalister. I slutet av veckan beräknas en slutgiltig vinnare meddelas.