Förbannat välskrivet men inte helt angenämt

Publicerad 2019-07-03

Erik Niva.

En snart utraderad hemstad, 14 skolkamrater som tar livet av sig under ett år. Fotbollsjournalisten Erik Niva rivstartar sitt sommarprat med en räcka förfärligheter från uppväxten i Malmberget.

Den som bespetsat sig på lite inside om Ronaldo och Messi och några sköna anekdoter om kollegorna på Viasat får känna näsan växa under en och en halv timme.

Förändrade sportjournalistiken

Är då inte fotboll en bagatell, underhållning, ett lagom svettigt tidsfördriv? Och borde då inte ett sommarprat…

På min tid som sportjournalist för 25 år sedan var det till viss del så. Tjong i krysset och en hälsning till fästmön. Ölglasen var djupare och analysen grundare.

Niva var ju med och ändrade på det där, gjorde sportjournalistiken seriös. Försökte beskriva något mer än puckens gång och undra ”hur känns det?”

Så det är väl inte konstigt att han med ett visst gravallvar gör sitt program till en analys av sig själv enligt den tiopunktersmatris han använder när han intervjuar:

Bakgrund

Vägskäl

Motgång

Utmaning

Framgångsfaktor

Karaktärsdrag

Svaghet

Konflikt

Dörröppnare

Motståndare

Testa på dig själv någon gång. Det är inte helt angenämt.

Det känslostarka blir enformigt

Det är inte heller den här radioresan. Vi får möta en förvisso framgångsrik skribent men en extremt enstörig sådan med en malande oro för hur han ska hantera sin cynism och för att livet ska halka ner från nivån Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus (okej på Aftonbladets betygsskala) till Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus (underkänt). 

Det är som alltid med Niva förbannat välskrivet. Ett pärlband snitsiga formuleringar håller humöret uppe. 

Men radio är ju inte bara en text. Den ska läsas upp också. Och där en skådespelare kan få ett besök på kafé till ett äventyr får tyvärr Nivas entoniga röst allt det känslostarka att bli aningen enformigt. Jag saknar nerv och får jobba lite med intresset trots att både fotboll och journalistik ligger mig varmt om hjärtat.

Synd. Men Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus är det allt (bra).


Snabbguide

Skrytkvot Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Skvallervärde Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Känslostyrka Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Humornivå Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Åh fan-faktor Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

 

Första meningen

– Jag kommer från en plats som inte räknades i går, som inte existerar i morgon – och det finns en bild som definierar mitt liv tydligare än någon annan.

Sista meningen

– Platsen där jag började finns snart inte längre men jag tror ändå på att det går att fortsätta följa den rullande bollen hela vägen till kortlinjen, ända till punkten där vägen tar slut och regnbågen börjar.

3 typiska låtval

Sam Outlaw, ”Ghost Town”

Charta 77, ”Kungarna af Stan – Charta 77”

Johnny Cash, ”Solitary Man” 

Följ ämnen i artikeln