Tusentals it-prylar inlämnade för återanvändning

Uppdaterad 2019-12-04 | Publicerad 2019-10-21

Josefin Levander, kommunikatör vid Malmö stad, och Magnus Carlsson, kundansvarig på Atea, närvarade vid insamlingen.

Som en del av sitt hållbarhetsarbete samlade Malmö stad in it-produkter från kommunens olika avdelningar.

Tusentals produkter kommer nu gå till återanvändning – eller återvinning.

– Det finns många som inte lämnat in sina it-produkter. Det ger oss då en möjlighet att rensa i alla skåp, säger Ulrika Svallingson, hållbarhetskoordinator hos kommunen.

Miljontals ton it-produkter slängs runt om i världen varje år. Ett led i att Malmö stad ska uppnå sin målsättning om att bli en hållbar stad är att man nu vill återanvända en allt större del av kommunens förbrukade it-utrustning.

För att uppmärksamma detta anordnade man under måndagen ett insamlingsevent. Utanför stadshuset stod en lastbil parkerad och samlade in bland annat datorer, mobiler och skärmar som inte längre används i kommunens regi.

– Det finns mycket it som ligger ute i staden och inte kommer till någon nytta. Då vill vi göra ett event där vi samlar in all IT för att antingen skrota den på ett säkert sätt – det vill säga där vi ser till att information som tillhör Malmö stad inte kommer på villovägar - och också för att se om det är vissa av de produkter som finns ute i gömmor och källarförråd som går att använda. Om de kan få ett andra liv, säger Ulrika Svallingson, hållbarhetskoordinator på stadskontorets upphandlingskontor.

Insamlingen av produkterna har gjorts av företaget Atea, som förutom en lastbil utanför stadshuset åkte runt och samlade in enheter.

Tusentals produkter samlas in

– Vi såg att det fanns väldigt massa ute som inte kom in. Då sa vi att det här behöver vi ta tag i, göra någonting och få en medvetenhet. Det här handlar väldigt mycket om att få en medvetenhet, säger Magnus Carlsson, kundansvarig på Atea.

Materialet har samlats in från skolor och kontor under måndagen. Utöver det har även kommunanställda fått möjligheten att skänka privat it-utrustning som inte längre används i hemmet.

– Inom ramen för det avtal Malmö stad i dag har med Atea finns det möjlighet att lämna in it-produkter. Då kostar det 100 kronor per produkt, men det finns då många som inte lämnat in sina IT-produkter. Det ger oss då en möjlighet att rensa i alla skåp, säger Ulrika Svallingson och förklarar att produkter med ett värde på över 100 kronor ger pengar tillbaka till inlämnaren.

Baserat på uppgifter från it-samordnare runt om i kommunen räknade Malmö stad med att få in 5 000–8 000 enheter under dagen. En klar majoritet av dessa är laptops men även mobiltelefoner beräknades komma in i hög utsträckning.

Ulrika Svallingson vid insamlade stationära datorer.

Säljs sedan vidare

De produkter som kan återanvändas tas hand om av Atea, som sedan säljer vidare it-produkterna till återförsäljare.

– Det börjar med att enheterna tas hand om och sorteras. Man raderar dem på all data, för informationssäkerheten är ju väldigt viktig i det här. Då använder man en programvara som vi använder till Försvarsmakten och allt annat. Det är den klassningen på det, säger Magnus Carlsson och förklarar vidare:

– Därefter sorterar man och tittar på kriterier. Går det här att återanvända eller ska det återvinnas? Det som ska återanvändas sorterar vi ut och rengör, snyggar till och uppdaterar om det behövs för att det ska gå att använda. Därefter säljs det igen.

De tusentals enheter som samlats in och går till återanvändning säljs sedan till privatpersoner. Malmö stad själva köper däremot inte in någon begagnad it.

”Krävs en del meck”

– För tillfället har vi inte möjlighet att köpa begagnade it-produkter inom ramen för Malmö stads verksamhet, men det är någonting som skulle vara otroligt intressant att utreda vidare, säger Ulrika Svallingson.

Varför har ni inte den möjligheten?

– Ett kort svar är att det är krångligt med att förstå de begagnade maskinerna. Om de kan användas av Malmö stads system, alltså de tekniska krav vi ställer på produkten. Ofta när man köper in så behövs stora volymer och då kan det vara svårt om vissa av de datorerna inte håller lika länge som andra.

Hur ska man få bukt med det då?

– Vi har pratat lite om möjligheten att köpa in begagnade skrivare och ska titta på det. Jag har hört om någon annan kommun som har köpt in begagnad it men som kanske inte ska fortsätta med det, tyvärr. Just för att det krävs en del meck, så att säga.

Några fler evenemang likt det under måndagen är inte aktuella i nuläget.

– Vår förhoppning är att nu ska allt rulla på inom ramen för avtalet, säger Ulrika Svallingson.