Kommunalrådet: Vi får två-tre nya fall av ”social dumpning” i veckan

Uppdaterad 2020-02-28 | Publicerad 2020-02-02

Yonas Haile fick välja mellan att säga upp sig och flytta – eller bli hemlös i Stockholm.

I Filipstads kommun hoppas politikerna nu att regeringen ska hitta en lösning på ”sociala dumpningen”.

– Det känns jättekonstigt att man ska behöva säga upp sig för att flytta hit, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Felth.

I december fick Yonas Haile beskedet att familjen måste flytta från Husby i Stockholm till Nykroppa i Filipstads kommun - eller bli bostadslösa. Det innebar bland annat att Yonas Haile fick säga upp sig från sitt jobb som städare för att istället bli arbetslös i Värmland.

På nyårsafton flyttade familjen 30 mil hit – men nu är pappa Yonas arbetslös.

”Tvingar aldrig någon”

Anna Mattsson är chef på avdelningen Individ och familj på stadsdelsförvaltningen i Rinkeby-Kista, men vill inte uttala sig om det specifika fallet.

– Jag känner inte till omständigheterna här, det låter jättetragiskt. Men vi tvingar aldrig någon att flytta. Däremot kan vi stötta och hjälpa till att leta efter bostäder på nätet och informerar om att man får räkna med att titta utanför Stockholm, i hela landet, säger hon.

– Det kan vara så att han upplevt att han inte haft något val, eftersom valmöjligheterna i praktiken är ganska begränsade.

Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth.

Utnyttjas på bostadsmarknaden

Många utnyttjas på andrahands- och tredjehandsmarknaden i bostadsbristens Stockholm. Socialtjänsten möter personer som precis som Yonas Haile inte har några sociala problem, ibland även en inkomst, men ändå saknar bostad.

En del får bo tillfälligt på vandrarhem och hotell, men det är oftast ingen bra lösning för barnfamiljer.

– Det finns inga arbeten där det finns bostäder, och inga bostäder där det finns jobb. Det här får konsekvenser för hela landet. Men det är en stor politisk fråga som inte socialtjänsten kan lösa. säger Anna Mattsson.

I avfolkade orter köps tomma hus upp av företag som ser ”social dumpning” som en affärsidé.

Utländska ägare hyr ut villor

En del människor från storstäderna hamnar likt Yonas Haile i Filipstads kommun, där både svenska och utländska fastighetsägare köpt tomma villor och sett en affärsidé i ”social dumpning”.

Åsa Hååkman Felth, (S) kommunalråd i Filipstad, känner till Yonas Hailes situation i Nykroppa.

– Det är ett tydligt tecken på social dumpning. Det känns jättekonstigt att man ska behöva säga upp sig, som ensamstående dessutom. Vi har inte heller de arbetena här inom städning, säger hon.

Äldre skickas från Skåne

De jobb som annonseras i Filipstads kommun är snarare högutbildade sjuksköterskor, specialistläkare och informatörer. Kommunen, som redan dras med ett stort budgetunderskott, hanterar ungefär två–tre ärenden i veckan med bostadssökande från storstäderna.

Det kan handla om socialt utsatta personer, men också äldre, menar Åsa Hååkman Felth.

– Vi har hört om kommuner i Skåne som inte vill bygga äldreboenden, utan skickar personer hit istället. Vi försöker stoppa det här så gott vi kan. Men man undrar var solidariteten mellan kommunerna har blivit av.

ANNONS