Anhållen falsk polis misstänks för stöldvåg

Publicerad 2020-01-05

 Många åldringar i Skåne har lurat av falska poliser den senaste tiden.

Ett trettiotal åldringar i Skåne lurades av falska poliser under senhösten.

Bedrägerierna intensifierats sedan under jul och nyår - framför allt mot äldre kvinnor.

Nu har en man anhållits på sannolika skäl misstänkt för bedrägeribrott samt för försök till bedrägeri.

Brottet som den gripna mannen misstänks för inträffade dagen innan nyårsafton i Åstorp. En kvinna i 90-årsåldern fick då besök av två personer som utgav sig för att vara poliser. Under besöket stal personerna smycken och bankkort.

Den gripna mannen misstänks nu även ligga bakom ett tiotal andra försök till bedrägeri, runt om i Skåne.

 – Vi ser ett mönster som stämmer in med ett tiotal andra bedrägerier med samma modus. Jag vet att man har öppnat upp förundersökningar igen som man avslutat för att man inte hittade någon misstänkt, men som vi nu ser har hans modus. Så vi får utreda detta vidare, säger Jörgen Winberg, inre befäl på Helsingborgspolisen, till HD/Sydsvenskan.

100-åring i Limhamn drabbades

I flera fall har offren varit pensionärer, ofta kvinnor. Ibland har det rört sig om renodlade telefonbedrägerier. I andra fall har offren fått telefonsamtal och sedan har personer som utgett sig för att vara poliser dykt upp och stulit värdesaker. Det finns även fall då personer sagt sig vara poliser och därefter trängt in i offrens bostäder. 

”Falska poliser” har förutom i Malmö, bland annat rapporterats från Höganäs, Bjuv, Kristianstad, Sölvesborg och Osby. Ett av de senare och mer uppmärksammade fallen rör en 100-årig kvinna från Limhamn. På nyårsafton gjordes även ett stöldförsök hos en 90-årig kvinna, boende i Höganäs. Den nu gripna mannen är i 30-årsåldern och hemmahörande i Helsingborgs kommun, skriver Kvällsposten.


Att tänka på för att inte bli lurad:

• Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort.

• Släpp inte in någon i hemmet om du inte vet vem det är. Be alltid om legitimation. Motring och kontrollera den institution eller företag som individen påstår sig komma ifrån.

• I alla kontakter per telefon och/eller mejl: säkerställ att den du har kontakt med är den som individen utger sig för att vara.

Källa: Polisen