Trump återinför sanktioner mot Iran

Publicerad 2018-11-03

Trump-administrationen återinför ekonomiska sanktioner mot Iran från och med på måndag.

Presidenten meddelade nyheten på Twitter – där han la upp en bild på sig själv och refererade till HBO-serien ”Game of thrones”.

När kärnenergiavtalet upprättades under Obamas styre 2015 gick Iran med på att begränsa landets kärnaktiviteter, mot att USA:s ekonomiska sanktioner mot Iran lyftes. Avtalet gjordes efter flera år av diskussioner med Iran om landets kärnvapenkapacitet.

Men Trump drog sig ur kärnenergiavtalet i våras och sanktionerna mot Iran kommer nu att återinföras. På Twitter skriver Trump att det kommer att ske på måndag, den femte november.

På en filmaffischliknande bild poserar presidenten tillsammans med texten ”Sanctions are coming”, eller ”sanktioner kommer” på svenska. En referens till HBO-serien Game of thrones välkända fras ”winter is coming”.

HBO:s svar: ”Varumärkesmissbruk”

HBO är inte nöjda med att deras populära tv-serie används av presidenten.

– Vi kände inte till det här meddelandet och skulle föredra om vårt varumärke inte stals och användes för politiska syften, skriver HBO enligt CNBC.

Med referens till ett fiktivt språk från Game of thrones skriver HBO också på Twitter:

– Hur säger man varumärkesmissbruk på Dothraki?

”Nödvändig för säkerheten”

Trumps drag mot Iran har väckt stark kritik, bland annat i Europa.

Under fredagen skrev Frankrike, Tyskland, Storbritannien och EU under ett gemensamt uttalande där de kritiserar Trump-administrationens beslut, skriver AFP.

– Vi beklagar djupt att USA återinför sanktioner mot Iran efter att ha dragit sig ur kärnenergiavtalet, står det i uttalandet.

De skriver bland annat att kärnenergiavtalet är ”nödvändig för säkerheten i Europa, i regionen och i hela världen”.

– Vårt mål är att skydda europeiska ekonomiska aktörer som är involverade i legitim handel med Iran, står det enligt AFP i uttalandet.

Enligt EU visar tolv rapporter från Internationella atomenergiorganet att Iran har följt riktlinjerna i kärnenergiavtalet, sedan avtalet tecknades 2015.

Följ ämnen i artikeln