Företag slogs för sitt heroin - förgäves

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-08-07

En google-sökning på till exempel "frisbee" ger inte längre bara ett varumärke utan flera olika varianter. Varumärket har alltså blivit generiskt och namnet används av flera producenter, utan en tanke om varumärkesintrång.

Varumärken som blir för kända får slåss med näbbar och klor för sin existens.

Risken är att de blir synonyma med produkten och därför tappar rättigheterna.

Det hände till exempel Heroin.

Heroin, Trampolin, Dynamit, Linoleum, Nylon och Freon.

Sex produkter som säljs under mängder av varumärken av massor av tillverkare.

Men ursprungligen var alla sex egna varumärken. Skyddade enligt konstens alla regler men använda så flitigt att de blev synonyma med hela produktgrupper.

Som att Volvo skulle betyda bil.

I fallet med Heroin var det företaget Bayer AG som i 1800-talets absoluta slutskede lanserade substansen diacetylmorfin som en hostmedicin under namnet Heroin. Medicinen blev mycket populär och efterfrågad och var lättare att säga än substansens namn.

Och när varumärket väl blivit generiskt innebär det att företaget blir av med sina juridiska skydd hur mycket de än protesterar.

Generiskt varumärke

När varumärket blivit generiskt innebär det att företaget blir av med sina juridiska skydd. Här är några som kämpat förgäves och som förlorat som varumärkesstatus:

Vaselin

Eau-de-Cologne

Fotogen

Galon

Insulin

Margarin

Grammofon

Plexiglas

Klorin

Termos

Parkett

Vespa

Och här är några som är snubblande nära att gå samma väg:

Jacuzzi

Jeep

Bostongurka

Keso

Termos

Adrenalin

Frisbee

Ping Pong

Frigolit

Tivoli

Masonit

Bankomat

Polaroidkamera

Teflon

Tops

Gullfiber

Dynamo

Alla dessa varumärken är skyddade av olika företag men används generellt och utan tankar på varumärkeskränkning av alla med liknande produkter.

Dominansen får inte bli för stor

Detta är ett dilemma för företag slår varumärkesexperten Mikko Grönhom fast i sin blogg.

– Å ena sidan vill ett företag nå en ledande ställning inom sin kategori, å andra sidan får denna dominans inte bli så stor att företagets varumärke blir synonymt med kategorin.

Googles jurister tvingade till exempel svenska Språkrådet att stryka nyordet ”ogooglebar”.

Skräcken stavas degenerering och Googles experter tillhör den gamla skolan.

Men hur stort är degenereringsbekymret egentligen?

– Om människor har lättare att ta till sig ditt varumärke genom att använda det som ett verb, låt dem göra det. Erövra marknadsandelar medan du kan, och lös det högst eventuella degenereringsproblemet den dag det uppstår, säger Mikko Grönholm.

– Kanske är rädslan överdriven, inte minst med hänsyn till hur sällan ett varumärke får sådan spridning att risken ens behöver beaktas?

Ett tydligt exempel på att tankarna kring varumärken håller på att förändras är att Googles konkurrent, Microsoftägda Bing, uttryckligen eftersträvar att bli förknippade med att ”använda en sökmotor på internet”.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln