Nytt ras för Moderaterna

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2013-12-09

Nya mätningen visar att Moderaterna tappar – men Vänsterpartiet har högst stöd på två år

De svenska väljarna tar ett kliv vänsterut.

Jonas Sjöstedts vänsterparti har i dag sitt högsta stöd på nästan två år, visar en ny mätning från Aftonbladet/United Minds.

– Borgerliga väljare som inte vill se vinster i väl­färden kommer nu till oss, säger partisekreteraren Aron Etzler (V).

I riksdagsvalet 2010 gick V för första gången till val i en koalition med målet att nå regeringsmakten. Försöket misslyckades kapitalt, de rödgröna förlorade och V fick bara 5,6 procent av ­rösterna.

Men nu blåser nya ­vindar. I den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds säger 8,0 procent att de skulle rösta på V om det vore val i dag. Det är den högsta siffran för partiet ­sedan februari 2012 och den näst högsta sedan valet 2010.

Partisekreteraren Aron Etzler (V) menar att stödet i början av 2012 främst ­berodde på att S-väljare flydde sitt parti på grund av turbulensen kring dåvarande S-ledaren Håkan Juholt.

Hårdnackat motstånd

Den här gången tror han partiets hårdnackade motstånd mot vinster i välfärden är receptet till framgången.

– Vi har varit tydliga med att det inte är ett bra system att riskkapitalbolag plockar ut pengar ur välfärden. Vi har drivit på debatten och fått ett stort genomslag, säger han.

De väljarna som nu strömmar vänsterut tror Etzler kommer från alla håll, inte bara S och MP.

– Det är centerpartister som tycker att landsbygden utarmas. Det är folkpartister och moderater som inte tycker att vinst i välfärd är en bra idé. Och även sverigedemokrater som säger att de ska rösta på oss eftersom de inte tycker att man ska göra profit på sjukvård.

Carl Melin, opinionschef på United Minds, menar att V tjänat på höstens budgetdiskussioner.

– Skillnaderna mellan S och M har inte framstått som så stora. För de som vill ha en annan politik när det gäller vinster i väl­färden och skatterna är V ett troligt alternativ, säger han.

”Sköter sig väl”

Han är förvånad över att uppsvinget inte kom tidigare.

– Jonas Sjöstedt sköter sig relativt väl som partiledare. Men han har tidigare varit dålig på att utnyttja potentialen som finns för ett parti till ­vänster när S har lagt sig nära M i skattepolitiken, säger Melin.

M:s kräftgång i opinionen fortsätter. Partiet tappar 1,7 procentenheter och landar på 24,1 procent. Dessutom ökar skillnaderna mellan blocken, när ­både V och S går framåt.

Partisekreteraren Kent Persson (M) glädjer sig dock över att alla allianspartierna nu befinner sig över riksdagsspärren.

– Det är bra att våra alliansvänner går fram. Vi ska fokusera ännu mer på att få ut vårt budskap om hur vi kan skapa nya jobb. Det är valets centrala fråga och den viktigaste frågan för Sverige, säger han.

Persson menar också att regeringspartierna, trots att de ligger under, har en stor fördel.

– Det krävs en stabil ­regering med tydliga vallöften för att vi ska fort­sätta kunna hålla ordning och ­reda i svensk ekonomi. I dag är det bara Alliansen som tar ansvar för det.

”Vad vill partiet”

Enligt Carl Melin, United Minds, så känns M just nu lite rådvilla.

– De förslag som kom i höstbudgeten var mycket av ”samma som förut”. De pratar mest om regeringsfrågan. Men vad vill partiet de kommande fyra åren? Den berättelsen har vi ännu­ inte hört, säger han.

SD backar för tredje mätningen i rad och får 10,0 procent. Men eftersom stödet för MP också sjunker så är SD fort­farande tredje största parti.

Följ ämnen i artikeln