Fängelse för högskoleprovsligan

”Angrepp på hela antagningssystemet”

Uppdaterad 2019-02-07 | Publicerad 2019-01-17

Med hjälp av nedgrävda väskor som innehöll ett usb-minne och 1,6 miljoner kronor kunde polisen spräcka ligan som sålt möjligheten att fuska sig till ett bra resultat på högskoleprovet.

De tre huvudåtalade döms nu till fängelse mellan tre år och sex månader och sex års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

De som åtalats för att ha köpt tjänsterna döms till villkorlig dom och böter.

I oktober åtalades tre män, 26, 23 och 21 år gamla, som är huvudpersonerna bakom fusket. Tillsammans har de drivit firman HP-hjälpen, som åklagarna påstår under flera års tid sålt "fuskpaket" till människor runt om i landet.

Före provtillfället skickade ligan en speciell utrustning till köparna, som fick instruktioner om hur den skulle användas under provet, men också möjlighet att testa den innan för att säkerställa att den fungerade.

Magneter i örat

– Utrustningen har bestått av en modifierad mobiltelefon, ett halsband som är som en magnetspole och små magneter som du lägger mot trumhinnan i örat. Sedan ringer verksamheten upp telefonen i hörsalen och ger dig de rätta svaren, har polisens utredare Björn Norgren tidigare förklarat för TT.

Polisen inledde ett intensivt utredningsarbete för att kartlägga verksamheten HP-hjälpen sex veckor innan vårens högskoleprov. Sedan slog man till på själva provdagen.

Misstankarna mot de tre männen rör medhjälp till osann försäkran, grovt brott, vid 100 tillfällen. Även två andra män, en 56-åring och en annan 26-åring, åtalades för medhjälp till osann försäkran vid ett stort antal tillfällen.

Pengar i förvaringsfack

Två kvinnor, anser åklagarna, har gjort sig skyldiga till grovt penningtvättsbrott sedan de vid upprepade tillfällen hämtat kontanter i förvaringsfack på olika tågstationer. Dessa har de sedan transporterat till 21-åringen.

Under utredningen hittade polisen bland annat två väskor som en av de huvudåtalade grävt ner. De innehöll 1,6 miljoner kronor i kontanter och ett usb-minne, där dokument och excellistor fanns sparade där man kunde se namn, personnummer och adresser på kunder och vilket resultat de beställt.

Fängelse för de tre huvudåtalade

I höstas åtalades 23 personer som köpt tjänster av ligan för osann försäkran, grovt brott. Men fler personer, vars namn fanns med på listorna, misstänks ha fuskat på proven. De personer som åtalats döms nu till villkorlig dom och dagsböter.

Norrköpings tingsrätt dömer nu de tre huvudåtalade till fängelse mellan tre år och sex månader och sex års fängelse för bland annat medhjälp till osann försäkran, grovt brott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

En person till har dömts till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till osann försäkran, grovt brott. Ytterligare fem personer har dömts för olika former av brott med anknytning till verksamheten. Deras påföljder har bestämts till villkorlig dom och böter.

Har drabbat personer som inte kommit in på utbildningar

Tingsrätten har ansett att fusket har varit mycket allvarligt och ett angrepp på hela antagningssystemet till universitet och högskolor skriver rätten i ett pressmeddelande. Därutöver har fusket drabbat ett okänt antal personer som inte kommit in på utbildningar där istället fuskarna gått före.

– Beredskapen och förståelsen för den tekniska utvecklingens möjligheter i kriminella  sammanhang, samt en uttunnande lojalitet med institutioner och gemensamma samhällsfunktioner ställer höga krav på myndigheter att anpassa sin verksamhet mot de nya förutsättningarna, säger ordföranden i målet Lars-Gunnar Lundh i pressmeddelandet.

Nu måste universitets och högskolerådet fatta beslut om de 200 personer som fanns i ligans register ska få sitt provresultat återkallat.

– Beskedet från tingsrätten i Norrköping är en väldigt viktig signal till dem som överväger att fuska. Det är kännbara straff som borde ha en stävjande effekt, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding.