LO ska slå mot SD i EU-valet

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-02-05

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande. Arkivbild.

LO uppmanar medlemmarna att rösta på S i EU-valet för att svenska arbetsvillkor ska försvaras.

SD ses som huvudmotståndare.

"Trygghet för vanligt folk" och "Ta tillbaka kontrollen!" är de främsta slagorden i LO:s valplattform inför Europaparlamentsvalet den 26 maj.

– För LO-medlemmar är det här ett väldigt viktigt val, säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Han anser att Sverige de senaste åren nått stora framgångar när det gäller att slå vakt om svenska löner och arbetsvillkor för utländsk arbetskraft i Sverige. Det har skett med hjälp av EU:s nya så kallade utstationeringsdirektiv.

LO varnar

Nu varnar LO sina medlemmar för att politiska krafter kan försöka riva upp direktivet.

– Högern i Europa vill flytta tillbaka den kontroll vi fått de senaste åren, säger Thorwaldsson.

– Ju fler röda röster det finns i Europaparlamentet, desto starkare skydd kan vi ge för den lagstiftning som är ändrad.

LO-ordföranden vill också se EU-regler för utländska åkare som utför inrikestransporter i Sverige.

– Vi ska betala löner och villkor på svensk nivå för alla jobb som utförs i Sverige, så att det inte tränger undan svenska arbetare, säger Thorwaldsson.

SD huvudmotståndare

Liksom i EU-valet 2014 så kräver LO att ett socialt protokoll införs i EU:s fördrag, där grundläggande fackliga fri- och rättigheter överordnas ekonomiska friheter.

LO vill också att EU satsar mer på utbildning och forskning. Det ska finansieras med minskat jordbruksstöd, inte en större EU-budget.

LO ser Sverigedemokraterna (SD) som sin huvudmotståndare, även om också SD talar om att svenska villkor ska gälla på svensk arbetsmarknad.

– Det vore en katastrof för Europas framtid om de här nynationalistiska, främlingsfientliga krafterna tar makten, säger Thorwaldsson.

Han förutser en mer ideologisk fajt i detta EU-val än de tidigare.

– Det har ju blivit så att valet för LO-medlemmar står mellan S och SD. De andra borgerliga partierna är ju väldigt små bland arbetare, säger Thorwaldsson.

"SD är garant"

SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson har svårt att förstå varför SD är LO:s huvudmotståndare när det gäller arbetsmarknadsfrågor.

– Vi har ju ganska likvärdiga förslag. Jag ser i dag SD som garant för svenska modellen, säger Persson.

– Vi ska arbeta för att behålla så mycket nationellt självbestämmande som möjligt, framför allt när det gäller arbetsmiljöfrågor och arbetsrätt. Vi tänker strida hårt för att det ska vara nationella regler som gäller.

Magnus Persson påpekar också att S i regeringsöverenskommelsen gjort upp med C och L om att förändra arbetsrätten.

– Karl-Petter Thorwaldsson sitter på dubbla stolar. Han sitter i Socialdemokraternas VU (verkställande utskott, reds anm) och röstar ja till att luckra upp LAS, säger Persson.