Tyfonen Jebi lamslår västra Japan – nio döda

Uppdaterad 2018-09-05 | Publicerad 2018-09-04

Efter sommarens regnkaos – nu har megatyfonen Jebi slagit till mot Japans västkust.

Minst nio personer har dött, minst 500 flighter är inställda och premiärministern uppmanar boende att lämna sina hem tidigt.

– Det är den kraftigaste sedan 1993, säger chefsmeteorolog Ryuta Kurora till AFP.

Jebi betyder svälja på koreanska och under tisdagen har tyfonen med detta namn slagit rejält hårt mot ön Shikoku utanför miljonstäderna Osaka och Kyoto i södra Japan.

Minst nio personer omkommit och dussintals skadats i de våldsamma vindarna och skyfallen.

Japanska vädermyndigheter har utfärdat varningar för skred, översvämningar, kraftiga vindar, blixtar och tornados för Japan när den värsta stormen på 25 år slagit till.

– Det är den kraftigaste sedan 1993, säger Ryuta Kurora, chefsmeteorolog vid japanska väderinstitutet, till nyhetsbyrån AFP.

Vindstyrkor på uppemot 60 meter per sekund har uppmätts och under stormen har ett ankrat tankfartyg blåst in i en bro i bukten utanför Osaka och Kansai-flygplatsen är översvämmad. Minst 500 flighter är inställda.

Det har varit en ovanligt regnig sommar i stora delar av Japan. Jebi är nummer 21 i raden av tyfoner och över två miljoner japaner har redan lämnat sina hem. Nu rekommenderas 1,19 miljoner att evakuera och ytterligare 16 000 har fått en starkare evakueringsorder.

Premiärministern: Evakuera

Premiärminister Shinzo Abe uppmanar på Twitter boende i området att sätta sin egen säkerhet i första hand och inte tveka att vidta åtgärder.

– Jag uppmanar japanska folk att agera för att skydda er själva, inklusive att förbereda och evakuera tidigt, säger han enligt AFP.

Han har uppmanat sin regering att vidta alla tänkbara åtgärder för att skydda invånarna.

Jebi rör sig i en nordostlig bana och väntas ebba av när tyfonen kommer in över Japan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln