Morddömd misshandlade sin fru – fem månader efter frigivning

Publicerad 2018-09-19

De träffades innanför murarna, där mannen avtjänade ett längre fängelsestraff för mord.

Efter fem månader i frihet döms han nu för att ha misshandlat sin fru.

Enligt polisförhören var det en tacokväll som urartade.

Mannen dömdes 2011 till tio års fängelse för ett uppmärksammat mord.

Under sin tid i fängelset träffade han sin blivande fru, som under en period arbetade inom kriminalvården. I mars i år frigavs han villkorligt, med över tre år kvar på sitt straff.

Efter fem månader i frihet begick han återigen ett brott.

Svartsjukedrama under tacokväll

Det var under en tacokväll hos bekanta i början på augusti i år som familjebråket, ett svartsjukedrama, urartade. Sällskapet hade suttit och lyssnat på musik och spelat kort när mannen fick samtal från en annan kvinna, något som ska ha triggat i gång parbråket. Enligt förundersökningen upplevde frun ”XX som arg eftersom hon anklagat honom för att vara otrogen”. När hon då lämnade middagen och satte sig i bilen, försökte mannen stoppa henne.

Utredningen visar att ”XX tog ett grepp runt XX hals när hon satt i bilen, att han drog henne ur bilen och sedan utdelade slag mot hennes ansikte”.

Mannen ska ha tagit tag om hustruns hals och hållit fast henne mot golvlisten i bilen för att hindra henne från att köra därifrån. Knytnävsslagen träffade på och runt kvinnans högra öga. I polisförhören finns vittnen som styrker hennes berättelse och hon själv beskriver att hon inte fick luft och att hon fick panik av struptagen.

Kvinnan har även uppgett att hon efter sin mans slag hade svårt att svälja och att öppna ögat på grund av svullnaden, samt att hon fick synliga märken på halsen.

För en dryg vecka sedan dömdes mannen till fyra månaders fängelse för misshandel och ringa narkotikabrott.

Nekats kontaktförbud

I förundersökningen framgår att han har ett pågående missbruk av främst amfetamin.

Kvinnan ansökte tidigare i år om kontaktförbud för maken. Hon fick dock avslag fyra dagar efter misshandeln. I avslaget motiverar åklagaren sitt beslut med att ”den som ansökan riktar sig mot i det här fallet är visserligen dömd för mycket allvarlig våldsbrottslighet mot annan, men är inte tidigare dömd för brott mot den som förbudet ska skydda. Den som ansökan riktar sig mot är dessutom i nuläget häktad och har restriktioner”.

Följ ämnen i artikeln