Danderydpolitiker: ”Hur bra är tält för vårt rykte?”

Publicerad 2015-10-24

Danderyd är en av kommunerna i Sverige som tar emot minst antal asylsökande.

Regeringen har nu kommit överens med Alliansen om en tvingande anvisningslag för kommunerna.

– Jag förstår inte varför den lagen behövs, säger Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Danderyd.

Olle Reichenberg (M), ordförande i kommunstyrelsen i Danderyd.

I mars träder lagen som tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar i kraft.

– Vi har kommit lite längre än vad vi själva trodde när vi inledde samtalen, sa migrationsminister Morgan Johansson (S) när överenskommelsen presenterades under fredagen.

Enligt Aftonbladets granskning tidigare i höstas är Danderyd en av kommunerna som tar emot minst antal asylsökande per invånare i Sverige, 1,0 asylsökande per 1 000 invånare.

”Vet inte hur vi ska klara det”

Exakt hur många flyktingar kommunerna kommer att ta emot är inte helt klart – men att det blir en ökning i mottagandet är definitivt.

Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, förstår inte hur den M-styrda kommunen ska klara av situationen.

– Vi har redan i dag bostadsbrist men det kanske regeringen har en lösning på.

Nu börjar arbetet med att ta fram fler boenden.

– Vi talar nu redan om att sätta upp paviljonger. Det är bostäder av god kvalitet, vi dammsuger kommunen på lokaler och tittar på tillfälliga lösningar. Men jag vet inte hur vi ska klara det här uppriktigt sagt, säger Olle Reichenberg.

”Hur bra är tält för vårt rykte?”

– Jag är emot lagstiftningen och det är också mitt parti, jag förstår inte varför lagen behövs. I Stockholmsregionen har vi löst det här med förhandlingar.

Samtidigt har Moderaterna fått med sig en rad förslag genom överenskommelsen, som utökning av RUT och tillfälliga uppehållstillstånd.

– Jo, absolut, jag vill inte såga överenskommelsen utan den var nödvändig, jag förstår att man måste ta och ge. Men jag är ändå emot en lagstiftning som tvingar kommunerna.

Olle Reichenberg vidhåller att Danderyd i dag lever upp till sitt avtal med Migrationsverket om hur många flyktingar man ska ta emot.

Kan ändå inte lagen tvätta bort stämpeln av Danderyd som en kommun som inte drar sitt strå till stacken?

– Det vet jag faktiskt inte, det beror på hur vi löser det här. Vi kan bli en av kommunerna som sätter upp tält och hur bra är det då för vårt rykte? Det är helt beroende på vilket antal vi talar om.

– Jag tänker att som i våras beslutade vi att fördubbla vårt mottagande. Sen är det svårt att gå från noll till hundra, men vi har fördubblat vårt mottagande från en jämförelsevis låg nivå. Om vi nu kanske ska tredubbla vårt mottagande så vad leder det till för integration? säger Olle Reichenberg.