Lättnad efter gripandet

Uppdaterad 2015-11-28 | Publicerad 2015-11-20

Många svenskar är lättade efter att den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid greps under torsdagskvällen. Larmet om hans vistelse i Sverige och den höjda terrornivån har skapat en känsla av osäkerhet hos många.

– Det känns jätteskönt att han är gripen. Terrorhotet och han är det enda vi har pratat om i kväll, säger Victoria Sörensén, 19 år.

På Lilla torgs uteserveringar i centrala Malmö sitter ett tjugotal torsdagsfirare i den bistra novemberkvällen. Det stora samtalsämnet för kvällen är terrorhotet och den misstänkte terroristen Mutar Muthanna Majid. När beskedet kommer att han har gripits blir flera av gästerna lättade.

– Vi satt precis och pratade om det. Det har varit det stora samtalsämnet här i kväll. Så det är klart att det känns bra, säger Victoria Sörénsen.

Hon och kompisen Rebecka Sprimont har känt ett visst obehag sedan säpo gick ut med informationen terroristen.

– Idag såg jag polisbilar utanför min arbetsplats. Då reagerade jag och tänkte på terrorhotet. Så det har funnits i bakhuvudet, säger Victoria Sörénsen.

”Otippat att han togs i Boliden”

– Det är väldigt bra att de har tagit honom. Men jag är mest imponerad av att han togs i Boliden. Det var otippat. Jag trodde snarare att han skulle befinna sig i en större stad, säger Hans Blackman, 56 år, när han är på väg hem från en afterwork.

Hans vän, Mikael Andersson, tror inte att terrorhotet är över efter gripandet. Men han är samtidigt inte speciellt rädd. Han har biljetter till Champions league matchen i fotboll den 25 november mellan MFF och PSG. Den kommer han utnyttja. Men hans fru protesterar.

– Hon är inte så glad åt att jag ska gå. Så det känns lite kluvet inför matchen, konstaterar Mikael Andersson.

I baren intill sitter tre killkompisar och småpratar. De tror inte att terrorhotet mot Sverige har förändrats i och med gripandet. De har tänkt på hur det ska påverka den kommande stormatchen i Sverige.

– Man undviker gärna Stortorget eftersom det blir en folksamling där. Själv kommer jag nog titta hemma eller hos en kompis, säger Henrik som inte vill uppge sitt efternamn.

”Hade tittat extra”

Alla tre önskar att de hade haft en biljett till matchen. Då skulle de ha gått på matchen – om än med en viss vaksamhet vid entrén.

–  Jag hade tittat mig om lite extra vid in- och utgång, säger Henrik.

Henrik menar att det hänger ett visst hot över matchen eftersom det är ett franskt lag som spelar en match av internationell karaktär.

– Det finns många gemensamma nämnare med matchen som blev utsatt för attacken i Paris. Man får bara hoppas och be att inget händer, säger han.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige