Sverige får allt sämre rykte hos grannarna

Anna Karolina Eriksson/TT

Uppdaterad 2019-02-20 | Publicerad 2019-02-19

Så nära varandra – men kanske ändå långt ifrån? Danskarnas bild av Sverige har snabbt förändrats, enligt en tidigare undersökning från Svenska institutet. Arkivbild.

Svenskarna – fixerade av "politisk korrekthet", konflikträdda eller kanske ett gott föredöme i Norden?

Hur är danskarnas bild av Sverige egentligen?

Mörk och ganska pessimistisk, om man frågar public service-bolaget DR:s Europakorrespondent Anna Gaarslev.

En gränskontroll för att hindra svenska kriminella från att ta sig i Danmark – så lyder det senaste utspelet från Dansk Folkeparti.

Hur tänker danskarna egentligen om vårt land? kanske många undrar. Faktum är att 36 procent av befolkningen i våra två grannländer Danmark och Norge har bytt uppfattning om Sverige de senaste åren, enligt en rapport som Svenska institutet presenterade förra året.

Efter 2015 – det stora migrationsåret – anser grannarna att Sverige är ett naivt land med omfattande samhällsproblem, om man får tro rapporten.

"Så vill man inte ha det i Danmark"

Enligt DR:s Europakorrespondent Anna Gaarslev, som producerade en poddserie om Sverige inför valet, dominerar den politiska situationen danskarnas bild av Sverige.

Bilden har dessutom förändrats snabbt – från föregångsland till en mer pessimistisk bild, säger hon.

– Det finns en politisk diskurs i Danmark som handlar om att det kommer många vidriga saker söderifrån, men nu också norrifrån. Danska politiker säger till väljarkåren att så vill man inte ha det i Danmark, säger hon till TT och fortsätter:

– Det är uppenbart att ni har avsevärt större uppenbara problem än vad vi har, med till exempel kriminalitet och integration. Den synliga delen av gängkriminalitet i form av skjutningar är mycket större i Sverige än Danmark, hävdar Gaarslev vidare.

Längst från sansad debatt

Enligt Anna Gaarslev anser danskarna att den svenska debatten håller på att gå förlorad.

– Ni vill vara så himla snälla. Det härstammar från önskan att göra det goda, att vara tolerant och öppen. Det är en viktig del av den svenska självbilden.

TT: Du menar att vi är lite självgoda?

– Ja faktiskt, sedan tycker jag personligen att på många sätt är ni längst ifrån – om man ser i Norden – att ha en sansad fördomsfri, öppen vettig och respektfull debatt, säger Gaarslev och fortsätter:

– Ni är väldigt hårda, jag blir nästan sorgsen när jag ser hur ni talar med varandra. Ni har börjat att nästan skrika åt varandra.

Tendens i Sverige

TT: Vad tycker danskarna är bra med Sverige då?

– Det finns många danskar som avundas Sverige och positionen att ”vi vill vara bastionen mot högerpopulismen”. Det är ädelt, men konsekvensen av detta ställningstagande är att man skriker ”nazism!” och ”Ungern!” varenda gång det är någon som påpekar något man inte tycker om att höra.

– Den som inte är överens med dig är din fiende – den tendensen finns i Sverige.

Följ ämnen i artikeln