"Det här är bara förspelet"

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Något till vänster, traditionell socialdemokrat och ingen palatsrevolution. Håkan Juholt var en överraskning – även om inget längre verkar förvåna i frågan om framtidens S-ledare.

Såväl statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som andra statsvetare som Aftonbladet varit i kontakt med tycker att det är svårt att bedöma Håkan Juholts kapacitet som ledare. Men de verkar alla överens om att hans anonymitet bland den breda allmänheten kan vara en styrka.

– Han har varit en ganska viktig person i partiet men han kan inte besmittas med valförlusterna, säger Malena Rosén Sundström, lektor i statsvetenskap. Han har rena kort och inga jobbiga associationer.

– Han börjar utan en historia, väljarna har ingen riktig förförståelse för vad han står för och det gör att nyfikenheten blir större, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Flera menar att han har en viss vänstervridning. Jenny Madestam, även hon statsvetare, tror på mindre rut-avdrag och mer skattehöjningar, om det behövs, med Juholt. Även om det finns andra åsikter om inriktningen.

– Han har varit med om att invadera Afghanistan och avskaffa värnplikten, säger Stig-Björn Ljunggren. Det är inte speciellt vänster tycker jag.

Men var partiet kommer att ta vägen under Oskarshamnsbons ledning verkar svårt att få grepp om.

– Han var väldigt försiktig vid presskonferensen, säger Malena Rosén Sundström. Jag vet inte om han själv ens har någon plan var han ska föra Socialdemokraterna i det här läget.

– Det stora jobbet återstår, det här är bara förspelet, säger Stig-Björn Ljunggren. Det här innebär att vi nu kommer att börja fokusera på vad Socialdemokraterna tycker egentligen.

Ulf Bjereld tror dock att dragningen mot Moderaterna, som han anser att partiet gjort, kommer att avstanna med Håkan Juholt vid rodret. Samtidigt väcker Henrik Oskarsson vid SOM-institutet frågan om valet av Juholt kommer att innebära någon förändring av den röda politiken.

– När Moderaterna var i samma situation blev det palatsrevolution, säger Oskarsson. Det är inte riktigt Socialdemokraterna att göra så. Det här är inte riktigt en palatsrevolution.

– Problemet i hela den här historien är att man inte har någon aning om vem man väljer. Nu får man en kandidat att rösta på och frågan är vad det är för val.