Nu flyr han från Tokyo – i skräck

Publicerad 2011-03-15

Svenske Dag Klingstedt: Hoten om radioaktivt nedfall skrämmer mest

TOKYO. Den svenske affärsmannen Dag Klingstedt har bott 29 år i Tokyo.

Men nu har han lämnat den japanska huvudstaden för första gången, ofrivilligt – och av ren skräck.

Skalven och dess följder blev för mycket. Han flyr till en säkrare plats. En plats där vardagen fungerar tills vidare.

Svenske Dag Klingstedt bor nu hos sin svägerska i Kyoto.

– Hoten om radioaktivt nedfall skrämmer mest. Det är en omedelbar rädsla. Inte minst för min familj som är kvar hemma i Sverige. Nu flyttar jag söderut ett tag här i Japan. Jag har aldrig varit med om en katastrof som den här förr. Jag har lovat min familj att undvika alla farliga platser. Samtidigt måste jag hitta nånstans där jag kan sitta och jobba, med el och uppkoppling, säger han.

Dag Klingstedt bor nu hos sin svägerska i Kyoto, ett par timmars tågresa söder om Tokyo. Han driver sitt eget företag inom IT-branschen och är helt beroende av el. Men med hot om kraftiga elransoneringar i Tokyo blev hans vardagliga arbetssituation helt ohållbar. Han vågade inte ens åka hiss längre. Lägg till det de tomma hyllorna i affärerna där man saknar mat, vatten och toapapper så är vardagen i Tokyo ganska färglös.

Varför lämnar inte alla som bor i Tokyo den här stan?

– Var ska de ta vägen? Det handlar om 40 miljoner människor. Om det kommer radioaktivt nedfall här bli det en omedelbar skräck men ingen har nånstans att fly till. Det är en enorm massa människor. De är inte vana vid den här typen av hot.

Hur hanterar man rädslan inför en kommande jordbävning?

– Jag tror att man placerar det i ett visst fack i hjärnan. Ska man gå runt och oroa sig varje sekund blir man galen. Vi bor här på lånad tid, vi bygger ett högteknogiskt samhälle på en minst sagt skakig grund. Alla vet att en ny jordbävning kan komma när som helst. Japanerna är också gamla samurajer som kunde dö när som helst.

Hur kan man bo i Tokyo med ständigt hot om jordbävningar?

– Vi är fatalister, förstås. Livet kan ta slut när som helst. Men vad ska vi göra? Valet är att flytta till ett annat land. Men japanerna är pragmatiker, de ser det bästa i alla situationer.

Han bor i Kawasaki, en liten bit utanför centrala Tokyo. Stationen för pendeltåg brukar krylla av folk. Men ända sedan fredagen har det varit kaos i trafiken. Och det har varit tyst på stationen. Människor har stannat hemma från jobbet vilket är en dödssynd i vanliga fall.

Du själv blir kvar i Japan?

– Ja, utan tvekan. Det kan inte bli värre än vad det varit.

Jan Källman

Följ ämnen i artikeln