Var är fyllelåset på mobilerna?

Du vaknar. Tungan klibbar mot gommen och drömmen du nyss rycktes ur handlade om vatten. Du ligger åt fel håll i sängen med kläderna på. Små minnen börjar långsamt flyta upp mot den grumliga ytan…

Fragment av en utekväll… Flödande sprit… Mobilen!!!!!

Du griper efter din mobil, du knappar dig med ökande ångest fram till ”skickade meddelanden”.

Visst känner du igen dig?

Man är singel, känner sig oövervinnelig och snyggast på hela festen och sms:ar vilt kärleksförklaringar till alla man har ”på gång” i hela telefonboken. Eller ännu värre: du skickar dem när du vinglar hem, desperat och ensam.

”Vad hände egentligen mellan oss?” ”Jag står utanför nu, kan jag komma upp?” ”Tycker du inte jag är snygg längre, eller? Varför hör du aldrig av dig?” ”Bara så du vet, det är många andra som vill ha mig.”

En bakfull förmiddag i början av 2002 satt min kompis Lovisa och jag i vår rosa plottriga lägenhet med en fruktansvärd ångest. Vi var båda singlar, var ute mycket och var långt ifrån alla tankar på man och barn.

Hur som helst, nattens sviter och hemska minnen gjorde att vi kom på världens bästa uppfinning där i vårt kitschiga kök.

Fyllelåset för mobil. En funktion du enkelt aktiverar före första drinken på förfesten. Mobilfyllelåset skulle fungera så här:

När du aktiverat det är mobilen låst. Du kan varken ringa eller sms:a.

Du tänker: ”Dumma Göteborgsbrudar, då kan man ju bara lämna den hemma, eller?” Jag säger: ”Lugn nu, vi har tänkt på allt.” )

Du måste nämligen vid aktiveringstillfället göra vissa val, dessa innefattar bland annat hur många timmar fyllelåset ska vara aktivt samt vilka tre nummer som ska vara öppna.

Det är så det funkar nämligen, du har rätt till tre ”fri-nummer” som inte påverkas av låset; ”Mamma”, ”Bästisen” och ”Taxi” kan du till exempel låta vara olåsta. (112 är självklart alltid tillgängligt, tror ni vi är korkade eller?)

Hade mobiltillverkarna gjort den här tjänsten tillgänglig är jag övertygad om att bakfyllor världen över skulle bli betydligt mindre ångestfyllda.

Alla dina i-lands-mobil-singel-problem är lösta, och jag vet, vi är smarta!

(Hörde nyss från en kompis att det visst finns nån typ av alkolås för vissa mobiler, men att det låset fortfarande låter en skicka ohämmat med sms. Herregud, hur tänker dom? Det är ju sms:en som är den verkliga faran! Men nu när vi avslöjat hur det ska göras rätt, är det bara att uppdatera, varsågoda.)

Veckans plus: För att alla med silikonbröst går ut i tidningar och berättar att de ångrat sig, fast det är mer en skadeglad gubbe kanske?

Veckans minus: För att hela schlagerhelvetet som jag kallade det senast är igång igen.

Följ ämnen i artikeln