Prins Carl-Philips strid för kunglig bastu

Uppdaterad 2012-12-19 | Publicerad 2012-09-17

Carl Philip tar ny strid för sitt bastubygge i Södermanland och överklagar länsstyrelsens nej.

Andra håller tummarna för att beslutet kvarstår.

– Vi ser att allt fler penningstarka människor bygger nere vid stranden och stänger ute allmänheten, säger Kurt Wallin på föreningen Strandskyddarna.

Prins Carl Philip vill bygga en spaliknande byggnad med bastu, relax och allrum vid stranden på sin tomt i Ökenäs i Södermanland.

Trosa kommun sa ja till strandskyddsdispens. Men beslutet överklagades av Naturskyddsföreningen och föreningen Strandskyddarna – som fick rätt av länsstyrelsen.

– Vi ser att allt fler penningstarka människor och andra bygger nere vid stranden och stänger ute allmänheten, säger Kurt Wallin, ordförande i Strandskyddarna som motverkar privatiseringar av Sveriges stränder.

– Det är inte bra för turistnäringen och kommande generationer att motas bort. Lagstiftningen ska gälla för både den ena och den andra.

Tar ny strid

På platsen där Carl Philip vill bygga har det även tidigare stått en sjöbod. Kriterierna för den nya sjöboden var att den måste användas som den förra, byggas på ungefär samma plats och ansökan lämnas in senast ett år efter att den byggnaden rivits.

Allt det har skett, anser Carl Philips byggfirma – och nu tar prinsen ny strid för bygget. En överklagan har lämnats in till Mark- och miljödomstolen.

Av den framgår att de inte heller ger mycket för Strandskyddarnas resonemang om att den nya byggnaden skulle utestänga allmänheten. De sista 40-50 åren användes den gamla gula sjöboden som badhus av gårdsfolket. Från huvudbyggnaden ner till bryggan gick ett stängsel och allmänheten har varken nu eller tidigare kunnat besöka området. Inte heller finns det någon gångstig som nyttjas av allmänheten längs stranden.

”Ologiskt beslut”

Efter att Carl Philip fått strandskyddsdispens för att återskapa bryggan som den gamla sjöboden stod på byggdes en ny brygga som skulle efterlikna den förra, med särskilda stenkistor och plats för badhus. Enligt Carl Philip och byggfirman har länsstyrelsen nu inte insett att dispensen även inkluderade återuppbyggandet av badhuset.

Prins Carl Philip och byggfirman tycker att det är ologiskt att länsstyrelsen först ger dispens för de nya stenkistorna som bryggan stod på, men sedan säger  nej till återuppförandet av byggnaden som tidigare stod på stenkistorna. Enligt dem revs den gamla sjöboden för att kunna bygga om stenkistorna huset stod på.

I överklagan pekar byggföretagets ombud dessutom på Naturvårdsverkets önskan att värna om gamla byggnader av kulturhistoriskt intresse.

Advokaten som är ombud åt byggnadsföretaget avböjer kommentarer.

Prins Carl Philip ärvde 18-miljonersfastigheten i Södermanland av skeppskamraten Bertil Jonsén 2007.