Så blir du kunglig Hovleverantör

Uppdaterad 2013-09-05 | Publicerad 2013-07-08

I dag finns det 130 kungliga hovleverantörer och i morgon 131.

Om du passerar nålsögat, vill säga.

Vi har kollat vad som krävs.

I slottsarkivet finns omkring 15 hyllmeter med ansökningar från företag som önskat bli Hovleverantörer. Arkivet sträcker sig från Oskar II:s tid vid mitten av 1800-talet fram till i dag.

Det är långt ifrån alla. Kön till Hovleverantörshimlen har varit lång ända sedan 1600-talet.

Hur många det är vet ingen. Att göra ett överslag är vanskligt eftersom ingen vet vad som är ett normalår.

– Det varierar från år till år hur många som söker. I samband med till exempel Kronprinsessans bröllop ökade antalet förfrågningar, säger Maria Gunnarsson, redaktör för Hovlev.se.

För att beviljas en status som Hovleverantör, och därigenom få tillåtelse att använda emblemet med det stora riksvapnet i marknadsföringen, finns det många krav. De två viktigaste är:

Företaget ska: 1. Ha ett mycket gott renommé och 2. Uppfylla höga krav på etik.

Missbruk beivras

Är du frestad att testa vad ett kungligt sigill skulle göra med din verksamhet men har på känn att ditt företag har brister i renommé och etik?

Prova inte. Hovet har koll. 

Jan Lindman, överintendent och chef för H. M. Konungens Hovförvaltning, vad väntar den som använder hovleverantörsemblemet utan kungligheternas välsignelse?

– Vanligtvis ett brev från hovet där vi upplyser om att hovleverantörsemblemet är avsett för företag som utsetts till Kungl. hovleverantörer.

Har det hänt att emblemet missbrukats?

– Ja det har hänt. Det har oftast handlat om att emblemet exponerats i annonser på ett sätt som inte överensstämmer med föreskrifterna.

Har det hänt att Kungen eller Drottningen vid något tillfälle uppskattat en produkt så mycket att de utsett leverantören/tillverkaren till hovleverantör på eget initiativ eller uppmanat leverantören/tillverkaren att ansöka?

– Nej det har inte förekommit.

Kan man ångra sig och avsäga sig statusen?

– Ja, det kan man göra.

Har det hänt?

– Nej, men det har förekommit att Hovleverantörer inte inkommit med ansökan om förlängning av sin hovleverantörsstatus. Det kan förekomma om bolaget till exempel blivit uppköpt eller om bolaget slutat leverera produkter till hovet.

Vanliga frågor

På Sveriges hovleverantörers hemsida hovlev.se svarar Wilhelm Reuterswärd, förste hovintendent vid hovstaterna på de senaste 400 årens vanligaste frågor. Nedan följer de vanligaste frågorna med svar från hovlev.se.

Hur blir man Kunglig Hovleverantör?

– Hovleverantörskap beviljas i dag endast av H.M. Konungen och H.M. Drottningen. Utnämningen grundar sig på att företaget levererar varor eller utför tjänster åt någon medlem av kungafamiljen. Hovleverantörskapet är personligt knutet till företagets vd eller motsvarande. Ett företag som på eget initiativ levererar produkter till kungahuset blir inte av det skälet hovleverantör.

Vem kan ansöka om att bli Kunglig Hovleverantör?

– Företag som säljer varor eller tjänster till kungahuset kan ansöka om att bli Kunglig Hovleverantör om företaget är registrerat i Sverige och leveranserna har pågått länge och är regelbundna. Hur ofta företaget ska leverera varor till hovet varierar helt naturligt beroende på varans karaktär. Såväl enskilda firmor, ekonomiska föreningar som aktiebolag kan ansöka. Bolagsformen saknar betydelse.

Vad innebär det för ett företag att ha blivit utnämnd till hovleverantör?

– Utnämningen är ett bevis på att företagets produkter eller tjänster är uppskattade. Kungliga Hovstaterna utfärdar på begäran ett diplom till företaget som också får tillåtelse att använda hovleverantörsemblemet i sin marknadsföring. Emblemet utgörs av Stora Riksvapnet med texten Kunglig Hovleverantör.

Finns det regler som hovleverantören måste följa?

– Ja, hovleverantören ska följa "Föreskrifter rörande hovleverantörskap".

Kan en hovleverantör förlora sitt hovleverantörskap eller tillståndet förfalla?

– En omprövning kan ske. Tillståndet är knutet personligen till vd eller innehavaren av företaget, vilket betyder att ansökan om förlängning av tillstånd måste ske vid ett vd-byte. I annat fall förfaller tillståndet.

Betalar Kungliga Hovstaterna för sina varor och tjänster?

– Ja, självklart.

Kostar det något att bli utnämnd till Kunglig Hovleverantör?

– Själva utnämningen kostar inte något men om företaget önskar erhålla ett diplom, kan man få detta till självkostnadspris.

Köper kungafamiljen alla sina varor och tjänster från hovleverantörer?

– Nej.

Får den som har varit hovleverantör till Konung Gustaf VI Adolf fortsätta att kalla sig hovleverantör trots att företaget inte är hovleverantör till Konung Carl XVI Gustaf?

– Enligt föreskrifterna för hovleverantörskap får hovleverantörer till tidigare konungar fortsätta att kalla sig hovleverantör om de använder formen "Hovleverantör till framlidne Konung...". Däremot får endast hovleverantörer till vår nuvarande konung och drottning använda hovleverantörsemblemet med Stora Riksvapnet och texten Kunglig Hovleverantör.

Hur många nya hovleverantörer utnämns varje år?

– Det tillkommer endast ett fåtal nya hovleverantörer varje år.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln