Näringslivstoppar i möte med regeringen

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-19

"Folk som jobbar med svenska företag känner sig påhoppade"

Svenska företag påstår att de påverkas konkret av den diplomatiska krisen med Saudiarabien.

Affärsmöten skjuts upp eller ställs in med kort varsel.

– Det är en ovanligt snabb och stark reaktion, säger Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

På torsdagskvällen uttryckte näringslivstopparna sin oro i ett möte med regeringen.

Svenska näringslivstoppar varnade för att säga upp det militära avtalet med Saudiarabien.

Efter att det stod klart att Sverige ändå avbryter samarbetet, kallade regeringen med två dagars varsel ett 40-tal direktörer till ett möte om svenska exportaffärer. Strax efter klockan 18 på torsdagskvällen började de anlända till näringsdepartementet där näringsminister Mikael Damberg och utrikesminister Margot Wallström tog emot dem.

"Avtalade möten ställs in"

Ett tiotal av de inbjudna deltog, bland dem Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv.

Efter mötet berättade hon att många svenska företag som har affärsförbindelser med Saudiarabien påverkas av den diplomatiska krisen.

Hur påverkas svenska företag just nu i Saudiarabien?

– De rapporter vi får in nu är att det är en ovanligt snabb och stark reaktion. Avtalade möten ställs in, datum skjuts upp. Att inte få affärsvisum gör det självklart svårt att komma in. Folk som jobbar med svenska företag känner sig påhoppade. De tycker det är bra att en annan ägare, med annan nationalitet kan ta kontakten, säger Lemne.

"Allvar i rummet"

Mikael Damberg beskriver mötet som "bra och konstruktivt".

– Det fanns ett allvar i rummet. Flera företag har vittnat om att de känner oro, de var noga med att säga att det är viktigt för Sverige att upprätthålla kontakter och handeln, säger han till SVT Aktuellt.

Fokus är nu, enligt Damberg, att snabbt förbättra kontakterna med Saudiarabien.

– Vi samtalade och lyssnade på näringslivet om hur de såg på situationen och vad som är viktigast nu, att komma tillbaka till normala diplomatiska relationer, säger han.

"Regeringen har lyssnat"

På mötet uttryckte, enligt industrimannen Carl Bennet, representanterna för näringslivet oro för att situationen kan sprida sig till andra länder.

– Vi har haft ett samtal med regeringen där vi förklarat hur vi ser på situationen. Regeringen har lyssnat och redogjort för att man är intresserad av att normalisera förbindelserna och att man vidtar mycket aktiviteter för att uppnå det, säger han.

Ska Wallström be om ursäkt?

– Man kan uttrycka sig på ett sätt att det som sagts blev misstolkat och att det inte var meningen att det skulle landa som det gjort, det tycker jag vore gynnsamt. Tyskarna använder ett annat sätt att prata med Saudiarabien, det fick ett bra slut, säger Bennet.

Wallström: Olyckligt

Margot Wallström ser ingen anledning till att korrigera sina uttalanden, enligt TT.

– Vi vet att vi har gott stöd både av de politiska partierna i Sverige och, vill jag påstå, svenskarna i gemen, när vi yttrat oss om demokrati och mänskliga rättigheter, säger hon till nyhetsbyrån.

Wallström hävdar att uttalanden "kopplats ihop med islam".

– Eller det har antytts att det skulle vara uttalanden mot islam. Men det är både felaktigt och väldigt olyckligt. Det är viktigt att tala om att det här inte är några uttalanden som riktas mot en religion, säger Margot Wallström till TT.

"Viktigt med diskussion"

På torsdagen blev det känt att Saudiarabien stoppar svenska affärsmän från att åka till landet. De kommer inte att bevilja nya affärsvisum för svenska resenärer.

– Det är klart att det här kan ställa till det för svenska företag, sa näringsminister Mikael Damberg (S) tidigare på torsdagen.

På mötet deltog också bland annat Martin Lundstedt, vd för Scania, och Carl-Henrik Sundström, vd för skogsindustrikoncernen Stora Enso

– Jag tror att det är viktigt att vi har en diskussion om hur vi kan ta nästa steg framåt, sa Sundström på väg in till mötet.

Margot Wallström eller Mikael Damberg, som båda var med på mötet, ville efteråt inte lämna någon kommentar.