Veckans bilder: Dubbel bröllopslycka, tufft för Löfven och en äkta våghals

Publicerad 2018-12-16

I Vemdalen gifte sig en svensk tv-stjärna med sin fotbollsprofil och i Sao Paulo i Brasilien ingick två älskande äktenskap – innan det är för sent.

Det är bara ett par inslag i veckans bildsvep, i Sverige och världen över.

RATAD, NEKAD OCH NEDRÖSTAD Nej, det blev ingen regering i Sverige den här veckan heller. Efter tuffa förhandlingar i förra helgen stod det klart att Centern skulle säga nej till Socialdemokraternas bud och därmed föll en möjlig allians över blockgränserna. Men motgångarna för Stefan Löfven slutade inte där. I onsdags röstade riksdagen också igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag – och i fredags sa den nej till att låta S-ledaren leda en ny regering. Tre månader efter valet fortsätter kaoset i svensk politik.

ATT HAN ENS VÅGAR Jagad av en gigantisk våg rider surfaren Sebastian Steudtner in mot stranden Praia do Norte i portugisiska staden Nazare. Havsbottnens utformning gör att vågorna blir extra höga i området och det var också här Garrett McNamara i november 2011 flög fram på en rekordvåg som uppmättes till hela 23,8 meter.

BRÅTTOM TILL ALTARET Launa Hansen, 37, och Glaucia Figueiredo, 29, valde att gifta sig i en massvigsel för samkönade par i Sao Paulo, Brasilien, i helgen. Paret har varit tillsammans i två år och beslutade sig för att ingå äktenskap efter att den högerextreme Jair Bolsonaro segrat i presidentvalet i slutet av oktober. ”Här förenar vi kärlek med revolution. Vi vet inte vad Bolsonaro kan göra för att begränsa våra rättigheter”, sa de nyvigda vid ceremonin.

DET ÄR JU ÄNDÅ SNART JUL … Trots att tre personer sköts ihjäl och 13 skadades vid en terrorattack mot en julmarknad i franska Strasbourg i tisdags var förberedelserna inför den kommande storhelgen i full gång under lördagen. Men allvaret märks ändå tydligt bland besökarna, då tungt beväpnad polis har stärkt sin närvaro bland marknadsstånden vid stadens katedral. Den misstänkte skytten, 29-årige Cherif Chekatt, dödades efter en eldstrid med polisen två dagar efter

BRÖLLOP I VINTERIDYLLEN Tv-profilen Carina Berg, 41, har fått sin Erik Johansson, 29. På lördagen sa de ja till varandra omgivna av ett gnistrande vinterlandskap i Vemdalens kyrka. Ceremonin tog uppskattningsvis en halvtimme och efteråt strömmade följet ut på kyrkbacken, där de tog emot de nygifta till tonerna av fiolspel och kastade röda rosenblad. Brudparet förenades i en kyss – Carina klädd i lång, benvit, broderad eller virkad klänning samt pälskappa och Erik i rutig, marinblå kostym, svart fluga, hatt och mörk rock med pälskantad krage. Paret tillkännagav sitt förhållande så sent som ett år sen och i april förlovade de sig.

UPPRORSVINDEN HAR VÄNT Proteströrelsen Gula västarna samlades i centrala Paris och på andra håll i Frankrike för en femte helg av demonstrationer. Men demonstranterna var betydligt färre än vid tidigare protester, ungefär 2 200 deltagare i Paris under dagen och cirka 66 000 i hela landet.

– Det är lite nedslående. Vi förväntade oss fler människor, men rörelsen kommer att fortsätta, sa den 49-årige arbetaren Francis Nicolas i staden Lyon enligt TT.

När förra lördagen summerades uppgav departementet att cirka 125 000 deltog i hela Frankrike och omkring 10 000 i Paris.

ANSATT FRÅN ALLA HÅLL Storbritanniens premiärminister Theresa May hade en extra tung vecka – både på hemmaplan och i EU. För samtidigt som hon tvingades hantera, och slutligen vinna, en förtroendeomröstning i det Konservativa partiet så sågas hon hemma i Storbritannien resultatet av de förhandlingar som har förts med de andra EU-ledarna gällande ett brexitavtal. Här hälsar hon på sin holländske premiärministerkollega Mark Rutte vid ankomsten till Haag i tisdags.