Över 40 kvinnor dömda till döden i Irak för kopplingar till IS

Publicerad 2018-05-23

Ett tusental kvinnor hålls fångna I Baghdad, Irak, misstänkta för att stillhöra terrorgruppen Islamiska Staten.

Nu har ett 40-tal kvinnor dömts till döden.

Över 40 000 personer från 110 länder beräknas under de fyra senaste åren ha rest till Irak och Syrien för att strida med Islamiska Staten.

Nu har fler än 40 kvinnor, alla änkor till stridande IS-män, dömts till döden i Irak, rapporterar The Guardian.

Flera av kvinnorna kommer från Turkiet och Centralasien, men även från Europa. En del har rest med egen vilja, andra säger sig ha blivit lurade dit av sina män.

Upptäckte makens jihadism på semester

I de tio minuters långa rättegångarna som hölls i Baghdad förr veckan hävdade 15 kvinnor sin oskuld och fick under den korta tiden en chans att be för sina liv.

En av dem var franska Djamila Boutoutao, 29, som åkte med sin man och deras två barn till Irak 2014. Mannen dödades i Mosul 2016, och den ena sonen dog ett år senare.

– Jag trodde att jag hade gift mig med en rappare. Det var först när vi kom till Turkiet för en veckas ”semester” som jag upptäckte att min make var jihadist, ska Boutoutao ha sagt i rättegången enligt Herald Sun.

300 har avrättats

Sedan IS kalifat kollapsade i oktober i fjol har Irak jobbat hårt med att lappa ihop landet, som redan höll på att återhämta sig från år av invasioner och inbördeskrig. Nu vill de hämnas de jihadister som under tre år ockuperat stora delar av landet.

Ungefär 1 000 kvinnor hålls nu fångna i Baghdad i väntan på rättegång. De anklagas för att vara IS-medlemmar eller gifta med IS-soldater.

De flesta av kvinnorna är änkor, många ensamma med små barn som nu riskerar att bli lämnade ensamma.

I april dömdes 19 ryska kvinnor till livstids fängelse för att ha ”gått med i och stött” terrorgruppen. Hittills har totalt 300 personer som haft kopplingar till IS avrättats i Irak, skriver Guardian.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om svenska medborgare bland de fängslade kvinnorna.

Följ ämnen i artikeln